Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Држава претње не схвата озбиљно"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2015.

Извор: www.b92.net

"Држава претње не схвата озбиљно"

Позиција новинара у Србији је веома нестабилна, држава претње не схвата озбиљно, а недостаје и новинарска солидарност.То је закључак ТВ дуела у вестима Б92, у коме су учествовали председник НУНС-а Вукашин Обрадовић и председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић, а све у вези са недавним нападима на новинаре Б92 који реализују емисију “Репортер“ која се бавила истраживањем малверзација у фудбалским клубовима Црвена звезда и Партизан.

“Сада уместо да разговарамо о теми, почели смо да причамо о новинарима, не водећи рачуна о њиховим професионалним и људским интересима. На делу је спиновање, са важног, са трошења наших пара у црним зонама спорта ми пребацујемо причу на новинаре и од њих правимо кривце“, наводи Обрадовић. 

 

Иако се УНС није огласио саопштењем, Јеремић наводи да је то удружење реаговало изјавама чланова које су позвале друге медијске куће. 

“Наша реакција, која се своди само на вербалну, не може много да уради. Држава претње не схвата озбиљно. Имамо кривични законик по коме су прописане казне. Када неко од оних који прете новинарима буде осуђен и затворен, тада ће држава послати снажну поруку. Новинари могу да заштите себе инсистирањем на правилима, инсистирањем да држава спроводи законе и да не дозволимо да нас нападају због нашег рада, да радимо по кодексу и етичким правилима“, навео је Јеремић. 

На питање како би НУНС посаветовао новинара у оваквој ситуацији, Обрадовић је рекао да је одговор у новинарској солидарности. 

“Ми не смемо да дозволимо да се унутар професије води хајка против колега, што је сада случај. Морамо да рашчистимо односе унутар професије, не могу једна телевизија и неколико дневних листова да воде хајку против особе која је шест година у кућном притвору. То је недопустиво и док новинари не пробуде свест да могу сами себе да заштите, заштита није могућа“, додаје Обрадовић. 

Према Јеремићевим речима, срамота је да новинари живе под заштитом полиције. 

“То је срамота нашег друштва, да новинари живе под полицијским обезбеђењем. Држава је немоћна да елиминише узроке док постоје сумње да су угрожени, морају да буду обезбеђени и то не сме да се доведе у сумњу“, истиче Јеремић. 

Обрадовић сматра да у јавности нема расправе о табу темама јер је такав начин наметнула власт. 

“Власт преферира новинаре који треба да се претворе у држаче микрофона, а не истраживачке новинаре. Посао истраживачких новинара је да грађанима предоче чињенице како се троши њихов новац. Постоје структуре које би то да сакрију и да легитимно питање о пословању спортских клубова користе за нападе на новинаре, а не да говоре о теми која је кључ проблема“, додаје Обрадовић. 

Јеремић наводи да је враћање на главну тему оно што би требало да буде задатак новинара. 

“Морамо да инсистирамо на томе да дамо одговоре гледаоцима и да то истерамо до краја. Можда је до целе непријатности довела и неспретна реакција новинара, ако постављате питање “зашто се понашате као организована криминална група“, онда излазите из постављања питања. Нисмо добили одговоре, новинари имају право да питању зашто то радите, а друга страна нема право да прети“, истакао је Јеремић. 

Лидер НУНС-а је истакао да се медији све чешће посматрају као средство за постизање циљева. 

“Питање да ли је у реду поступак новинарке Б92 није забрањена тема, али је чињеница да је недопустиво да чланови управа ФК не желе да одговоре на питања, а у таквој ситуацији се не ставља у први план то што они сакривају, већ се дебатује да ли је новинарка поставила умесно питање. То је замена теза и обмањивање јавности. Мотив да се сакрију одговори је једноставан, а имали смо и неколико конференција за медије на којима није било дозвољено постављање питања“, закључио је Обрадовић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

06.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:21

ZAMENA TEZA

Ako hoćemo da budemo realni ,kako je počela ova ujdurma,da li saopštenjem dva kluba ,ili neprofesionalnim ponašanjem novinarke i konstatacijama da su predsatvnici Zvezde i Partizana udružena kriminalna grupa! Pa u kojoj to zemlji može da novinar profesionalac sa takvom konstatacijom ide da dobije odgovor na ono što ga zanima. Profesionalizam je pao na ispoitu.Uz to, pretnje novinaru bee i celoj kući se sada zanemaruju.E, posle toga su reagovala sopštenjima dva kluba ,Beta ,a onda se od nekih novinarskih udruženja,ne UNS-a, stvar okreće,kao što to čini i B92 , da neko preti urednici Insajdera ! Toga nije bilo ,koliko shvatam, i čitava situacija nije bila ovakva kakva je, može se reći totalno zatrovana, dok sa onim neprofesionalnim nastupom nije se pojavila novinarka Insajdera. Pa nećete mi valjda reći da će neko da ofgovara na pitanja ako ga predhodno okvalifikuješ kao organizovana kriminalna grupa. Naravno, treba istražiti sve prljavšine i u Zvazdi i u Partizanu,ali ne pretnjama, jer kako drugačije shvatiti obraćanje Brankice Stanković novinaru Bete,ili pitanje sa konstatacijom njene saradnice na parkinzima dva fudbalska kluba. Ne zamenjujmo teze, nego se mi ,novinari , pogledajmo u oči.Koliko glasno treba reagovati što je novinar B92 odgovrnut kada je hteo ministru finansija da posrtavi pitanje, toliko treba reagovati i kada se neprofesionalno, provokativno, u stilu sudije i kadije ponašaju neki novinari, koji su tek ušli u taj posao.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси