Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ребаланс, нови кредити и смене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2015.

Аутор: С. Новосел Извор: Данас

Ребаланс, нови кредити и смене

После одлуке о првом ребалансу буџета у градској каси ове године биће 2,644 милијарде динара. Приходи су повећани за 120 милиона динара, а нека планирана средства су прерасподељена.

У градском буџету нашло се 120 милиона динара више, јер је Влада Србије, у децембру прошле године, из буџетских резерви Новом Пазару доделила та средства за изградњу инфраструктурних објеката. Прерасподелом раније планираних средстава, опредељено је милион динара за пројектно финансирање медија.

Од 2,4 милиона динара планираних за дотацију непривредним организацијама, милион је издвојен за финансирање медијских пројеката, а за првобитну намену остало је 1.400.000 динара. Овом одлуком Нови Пазар је скинуо етикету малобројних локалних самоуправа у Србији које нису имала предвиђена средства за финансирање пројеката медија. Одмах након усвајања градског буџета за ову годину на кршење одредаба Закона о јавном информисању, указали су званичници новинарских удружења.

Шеф одборничког клуба „За европски Нови Пазар  Расим Љајић“ Муамер Бачевац новинарима је рекао да је донета одлука о финансирању медија јер су “основ демократског система“ и да „првенствено треба финансирати независне медије. Према најавама из кабинета новопазарског градоначелника, конкурс за доделу ових средстава требало би да буде расписан до јуна ове године. Пре тога, на основу законске регулативе, биће формирана трочлана комисија, коју ће чинити представници УНС, НУНС у града и она ће одлучивати који медији ће добити средства за реализацију својих пројеката.

До сада је из градског буџета финансирана само Регионална РТВ Нови Пазар, чији оснивач је локална самоуправа. Најстарија медијска кућа у овом крају требало би да буде приватизована ове године и за њено полугодишње финансирање планирано је да се из буџета издвоји 68 милиона динара, само милион мање него за целу прошлу годину.

Скупштина је дала сагласност градској управи да се задужи за 300 милиона динара код немачке развојне банке KFW. Ново кредитно задужење је на пет година, уз грејс период од годину дана и каматну стопу од три одсто. Новопазарски градона челник Мехо Махмутовић је одборницима рекао да ће та средства бити употребљена за унапређење комуналне инфраструктуре, „првенствено за изградњу канализационе мреже и промену азбестних водоводних цеви“.

Одлуку скупштинске већине о новом кредитном задужењу, критиковали су одборници опозиције, јер сумњају да ће тај новац бити потрошен у предизборној кампањи. Из овогодишњег буџета биће издвојено и 10 милиона динара за мере активне политике запошљавања. Захваљујући тим средствима 89 незапослених доби ће посао. Половина тих средстава биће дата за самозапошљавање 31 лица, а пет милиона динара намењено је да 58 незапослених обави стручну праксу код приватних послодаваца. Одборници су одлучили да се на три године са града на ФК Нови Пазар пренесу права коришћење Градског стадиона, осим 15 пословних просторија у приземљу западне трибине, и да се ЈКП „Чисто ћа“ без накнаде и на неодређено време да на коришћење новоизграђени Рециклаж ни центар у селу Блажево.

Све ове тачке дневног реда остале су у сенци смене тројице чланова Градског већа. Смењени су Решад Хоџић, до пре годину и по дана председник владајуће Санџачке демократске партије (СДП), Мунир Потурак, бивши посланик ове партије и Тарик Имамовић. Њихову смену предложио је градоначелник Мехо Махмутовић, који је рекао да су они добро радили свој посао, али „овим променама желимо да освежимо Веће, а бивши чланови одлазе на нова радна места“.

Овај предлог новопазарског градоначелника отворио је причу о несугласицама у врху градске владајуће партије, које су претходних месеци били у домену спекулација. Одмах после Махмутовића, одборницима се обратио Хоџић и демантовао тврдњу да смењени чланови градске владе иду на нова радна места и да власти не приличи да их смењује на тај начин.  Већ дуже време не функционишу неке ствари и волим што је Махмутовић предложио моју смену. То ми је велики плус у животу. Сменом је стављена тачка на моје учешће у Градском већу, али и три тачке на мој политички живот. Видимо се у неком новом филму, рекао је Хоџић за скупштинском говорницом.

Без материјала за новинаре

Ни ово заседање градског парламента, када су медији у питању, није променило ништа. Представници медија поново су остали без скупштинских материјала, па су морали да их позајмљују од одборника.

Нови чланови

Уместо смењених Решада Хоџића, Мунира Потурка и Тарика Имамовић, за нове чланове Градског већа именовани су Мирсад Јусуфовић, Нермин Богућанин и Февзија Мурић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси