Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Сви грађани ће имати дигитални сигнал до 17. јуна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2015.

Извор: Танјуг, Блиц

Матић: Сви грађани ће имати дигитални сигнал до 17. јуна

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекоминуникације Татјана Матић изјавила је данас да ће сви грађани имати дигитални сигнал од 17. јуна, наводећи да је до сада за добијање бесплатних сет топ боксева укупно евидентирано 127.580 грађана.

''О томе нема говора нити спора. Решење Комисије за заштиту права процесима јавних набавки нам је у завршној фази реализације пројекта створило одређене потешкоће, али с друге стране ми имамо и друге опције на столу'', рекла је за РТС Матић.

Како је навела, разматра се могућност и како ће се то решити.

''Решићемо врло брзо. Данас или сутра већ ћемо донети одлуку о томе на који начин ће грађанима бити обезбеђени бесплатни сет топ боксови'', рекла је Матић додајући да ће у сваком случају 17. јуна сви грађани који су на основу владине уредбе остварили право на бесплатан сет топ боксове то право моћи да искористе.

На питање да ли је својом одлуком Комисија направила проблем министарству утврдивши да понуђач кога је министарство изабрало незадовољава услове конкурса, Матић је обијаснила да је Комисија констатовала да у референци коју је понуђац доставио недостаје једна реченица.

Како каже, иако је референца потписана и материјално су доказане све чињенице из референце, фирма која је доставила референцу није написала да је испоручилац био задовољан.

''То је сада једно правно питање, али ми се не би даље враћали на решење које је коначно. То је тако. Одлука је тако донешена. Сматрамо да је могло бити другачије, али смо у обавези да поступамо у склад са решењем'', рекла је Матић.

Она је истакла да је тендер објављен 21. октобра, да је отварање понуда било 17. децембра и да је ресорном министарству заправо било најважније да добије одговор од Комисије за заштиту права.

Како је истакла, нажалост на тај одговор се чекало пуне три недеље што је додатно отежавало процес.

Матићева је указала и да је према ранијим плановима бесплатне сет-топ боксове требало доставити грађанима директно на кућне адресе, али се сада разматра могућност да се уређаји обезбеде и кроз ваучере.

Она је навела да је рок за пријаву истиче 15. марта, а да је закључно са јучерашњим даном укупно евидентирано 127.580 грађана, док је на уснову уредбе владе планирано да се обезбеди око 200.000 сет топ боксова за најсиромашније.


Матић је указала да се процес дигитализације пре свега односи на оне грађане који имају старе телевизоре, док сви грађани који имају кабловску, ИПТВ или сателитску нису у обавези да пређу на дигитално емитоваје јер ће имати своје програме.

Према подацима министарства, аналогни сигнал покривао је само 62 одсто становништва, а у овом тренутку дигитални више од 93 одсто становништва.
Матић је истакла и да ће држава од дигитализације, у најлошијем случају, приходовати 75 милиона евра.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси