Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај Савета о медијима тема Одбора за културу 18. марта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2015.

Извор: Танјуг

Извештај Савета о медијима тема Одбора за културу 18. марта

Недавно објављен извештај Савета за борбу против корупције о медијима биће тема седнице скупштинског Одбора за културу и информисање, која ће највероватније бити одржана 18. марта. Председница тог одбора Весна Марјановић рекла је Танјугу да ће то бити могућност да посланици поставе питања члановима Савета о налазима и резултатима извештаја.

"Ми смо, као надлежан одбор, извештај примили, и намеравам да сутра закажем седницу за 18.март. То смо договорили са члановима Савета, како би се, пре тога, посланици упознали са веома обимним материјалом", рекла је Марјановић и додала да су позвани сви чланови Савета од којих ће, сасвим сигурно, већина бити присутна.

"Немам још потврду свих учесника, али је сасвим сигурно да ће већина њих бити присутна на седници", рекла је председница скупштинског Одбора за културу и информисање.

На питање да ли очекује присуство посланика већине, који су раније тражили одлагање неких седница и негодовали што их, како су тада тврдили, председница не консултује о дневном реду, Марјановић је рекла да на то питање они треба да одговоре, али је подсетила да су и посланици већине говорили о проблемима у медијима.

"Ја верујем да је и њима у интересу да чују шта пише у том извештају", оценила је Марјановић.

Иако није у надлежности Одбора да тај извештај усваја и да у том смислу не очекује неку формалну одлуку, Марјановић је истакла да се искрено нада да ће чланови тог скупштиснког тела са представницима Савета доћи до одређених закључака или препорука.

"И то у смислу, на који начин парламент може боље да контролише примену закона, заштити и гарантује медијске слободе у Србији, положај новинара…и да омогући једну демократску расправу, плурализам мишљења, који, по мом мишљењу, тренутно недостаје у нашим медијима", оценила је она.

Марјановић је навела да извештај још није прочитала у целини, али сматра да је урађена једна озбиљна анализа која је указала на највеће проблеме у медијима данас - нетранспарентност власништва, нетранспарентност финансирања, угрожен положај јавних сервиса, проблем цензуре и аутоцензуре и наравно таблоидизација у медијима.

"Мислим да се сви можемо сложити да су то кључна питања тренутно када је у питању медијска политика, медијска сцена у Србији, И у том смислу је свакако тај извештај релевантан за даље разматрање у парламенту", закључила је Марјановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси