Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ФР: Новинар кажњен због дрона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2015.

Извор: Танјуг, Б92

ФР: Новинар кажњен због дрона

Француски суд казнио је британског новинара катарске телевизијске куће Ал Џазира са 1.000 евра због управљања беспилотном летелицом изнад центра Париза.

Казна је досуђена у тренутку када француске власти покушавају да разјасне недавне тајанствене прелете дронова над престоницом.

Тристан Редман (34) је ухапшен крајем прошлог месеца у парку Болоњске шуме на западном ободу Париза заједно са још два новинара, који су у међувремену пуштени на слободу, док се Редман изјаснио као крив за управљање дроном изнад престонице, што француски закон забрањује, преноси АФП. 

Новинари Ал Џазире ухапшени су након што су две ноћи заредом необјашњиви дронови прелетали Париз, мада неименован извор упознат са случајем каже да новинари нису били умешани у раније инциденте. 

Најмање пет мистериозних беспилотних летелица уочено је крајем фебруара у близини Америчке амбасаде, недалеко од Војног музеја инвалида, Ајфелове куле и неколико важних саобраћајница, саопштила је полиција, која није могла да утврди њихове операторе. 

Редман данас није желео да коментарише изречену пресуду, али је његов адвокат рекао да је казна "несразмерна" и да су "новинари само радили свој посао". 

Редман је у новембру добио дрон од испоставе Ал Џазире у Лондону и сакупљао је податке о летовима дронова уз помоћ двојице колега, једног Британца и једног Белгијанца, наводи француска агенција. 

"Наше особље у Паризу је покушавало да направи видео-прилог о домаћим дроновима који су доступни широким масама, а истовремено и да извештава о недавним мистеријама са дроновима у Паризу и широј безбедносној ситуацији у Француској", саопштила је Ал Џазира након што су новинари ухапшени. 

Управљање дроновима без лиценце је нелегално у Француској и повлачи максималну казну од једне године затвора и новчану казну у износу од 75.000 евра. 

Француски закон забрањује мале цивилне дронове у областима као што су нуклеарна постројења које су заштићена зоном забране летова, у пречнику од два и по километра и на висини од 1.000 метара. 

Стручњаци кажу да дронови не представљају претњу у случају пада на објекте, али летови изазивају забринутост код служби безбедности које су у стању приправности после терористичких напада у Паризу прошлог месеца у којима је убијено 17 људи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси