Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет против здравог разума
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2015.

Аутор: Радош Бајић Извор: Вечерње новости

Савет против здравог разума

У својству сценаристе и редитеља ТВ серије "Равна гора" која је у извештају Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији апострофирана као "пример нетранспарентне сарадње Јавног сервиса РТС са екстерним продукцијама" принуђен сам да се огласим.

 

У делу извештаја који третира Јавни сервис Савет истиче, да је на основу одлуке Уметничког колегијума РТС закључио Уговор о копродукцији серије "Равна гора" са Contrast studios. Притом, уз бланко изражену и ничим непоткрепљену сумњу, под знак питања ставља критеријуме по којима је то учињено? Тешко је докучити чиме је таква претпоставка утемељена? Остаје ми да закључим да господа из Савета, поред своје законом утврђене друштвене функције имају амбицију и желе да се баве уређивачком политиком Јавног сервиса? То јест, да пресуђују шта РТС треба да снима, а шта не? И са ким треба, а са ким не треба да закључује уговоре о копродукцији?

Да ли је РТС требало да пита Савет, сме ли мени као аутору да повери тежак продукцијски и друштвено одговоран задатак какав је била "Равна гора".

Која је, на основу извештаја АГБ НИЕЛСЕН била најгледанија српска серија у 2013/2014. години, са више од 2.300.000 гледалаца. У чему се и где сагледава нетранспарентност пословног односа на коју указује Савет? Која документација предвиђена законом недостаје у сарадњи РТС-Contrast на овом пројекту? Шта ту фали? Сходно Уговору и утврђеној калкулацији, о року и на време Contrast је испоручио свих десет епизода и до последњег динара оправдано наменско трошење средстава у извршној продукцији? Зашто је Савету за борбу против здравог разума "сумњиво" то што је Уговор о заједничкој копродукцији са РТС испред Contrast потписао Недељко Бајић? Шта је ту и коме спорно? Да ли је у Србији забрањено да очеви и синови раде заједно? Што се мене тиче ја се тиме поносим!

Треба ли да наведем имена и презимена више од 500 својих сарадника, филмских радника, коаутора, глумаца, асистената, возача, и осталих са просеком од 35 година који су у "Равној гори" остварили своје право на рад и креативност? Истицањем у свом извештају да је РТС исказао "губитак" од 623.123 евра Савет је показао елементарно непознавање материје коју третира?!

Како се финансира производња програма, како и на који период је могуће експлоатацијом повратити уложена средства?

Притом, Савет не истиче да је Contrast уложио 300.000 евра, као део  свог копродуцентског учешћа већ у свом извештају ту чињеницу замагљује? Зашто знају само чланови Савета?

Очигледно је, да је Савет хтео, пре него што је у свом извештају објавио малициозну лаж о "губитку РТС" могао је да се информише: да се ниједна ТВ серија, на било којој телевизији, па ни на РТС никада није, нити ће се икада моћи исплатити само на основу премијерног емитовања. За то је потребно неколико година, и неколико репризних емитовања!

Било би занимљиво да Савет истражи да ли је, када и која серија из маркетиншког прихода, само од премијере покрила уложена средства? Да ли то можда "Војна академија", или су "Јагодићи", или "Монтевидео" уз све поштовање према колегама и извињење што их уопште помињем?

То се није десило ни са серијом "Село гори" која је са просечним уделом у гледаности од преко 60% убедљиво најгледанија и најисплативија у ТВ продукцији последњих деценија.

Ако је тако, а тако је, због чега је Савету требало да на стуб страма истакне "Равну гору" и Contrast? Дакле, као најгледанија српска серија "Равна гора" је остварила и највећи приход од комерцијалне експлоатације у премијерном приказивању и то у износу од 369.170 евра, што је једини тачан податак који наводи Савет. Што у пословноекономској реторици представља 41 одсто исплаћене инвестиције само у премијерном емитовању. Што је невероватан успех!

Ако је РТС уложио 900.000 евра, а од комерцијалне експлоатације приходовао наведени износ од 369.170 евра очигледно је да господа у Савету треба да купе нови дигитрон? Јер разлика, то јест "губитак" како наводи Савет није 623.123 већ 530.830 евра?

И на крају, нека се Савет против здравог разума додатно распита? Ако им нешто није јасно ту смо, да им дамо све информације, да помогнемо да престане да дезавуише и обмањује јавност на непроцењиву штету, моју моралну и немерљиву материјалну коју Contrast већ трпи. Коју ће неко морати да плати!

Свакако, и на штету РТС чије је суверено право да се сам одреди према овом "експертском" извештају? Извињење не очекујем ово је, ипак, Србија. Опраштам члановима Савета који је некада храбро предводила јединствена и непоновљива Верица Бараћ.

Са великим респектом према њеном делу гнушам се чињенице да се Савет произвољним и аматерским реклаказала аргументима, јавно ставио на страну оних који последњих месеци воде прљаву таблоидну кампању против "Равне горе". И мене као њеног поносног аутора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси