Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јоца Амстердам тражи 10.00.000 динара одштету од државе!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2015.

Аутор: Љубинка Рачић Извор: Наше новине

Јоца Амстердам тражи 10.00.000 динара одштету од државе!

Сретен Јоцић познатији као Јоца Амстердам, који је у понедељак одлуком Апелационог суда правоснажно ослобођен оптужби да је организовао убиство хрватског новинара и власника „Национала“ Иве Пуканића, уколико се не договори с државом, тражиће више од десет милиона динара одштете само на име нематеријалне штете због три године и осам месеци, које је неосновано провео у затвору.

 

Јоцићев бранилац адвокат Драгош Цукавац каже за Наше новине да ће се они прво обратити Министарству правде са захтевом да му се од казне коју служи у Сремској Митровици за убиство Горана Марјановића Бомбаша одузме време неосновано проведено у затвору.

Право на наплату

"Уколико му се то урачуна, био би мањи одштетни захтев. Уколико не, тражиће пуну одштету. Он има право на милион динара због повреде слободе, на милион због повреде угледа и части, затим због повреда права личности, стреса, страхова, броја затворских дана... Само по тим основама, на има нематеријалне штете, може да тражи између пет и десет милиона динара. Износ због материјалне штете односно стварне штете и неостварене добити, много је већи и он се мери у милионима евра. Ипак се он бавио озбиљним пословима. Мој клијент је имао неколико фирми, а раскинуто је неколико приватизација... Имао би неку добит да није био у затвору", објашњава Цукавац. Према његовим речима, они ће одштетни захтев поднети у наредних месец дана.

О захтеву одлучује комисија

"У међувремену је потребно да се консултујем с мојим брањеником око конкретних износа", каже Цукавац.

Одштетни захтев, иначе, може се поднети суду или Министарству правде. Како Наше новине сазнају, већина захтева стиже у Министарство правде, чија комисија одлучује о захтеву и којa брже поступа и исплаћује новац. Оптужница српског тужилаштва за организовани криминал теретила је Јоцића да је организовао криминалну групу која је 23. октобра 2008. у Загребу убила Пуканића и Фрањића пошто је с „неидентификованом особом“ постигао договор да за 1,5 милиона евра убије власника хрватског „Национала“.

Јоцић је ухапшен 27. априла 2009. у Београду, у вили породице Слободана Милошевића на Дедињу, коју је изнајмљивао.

Притвор му је укинут 28. децембра 2012, али је одмах пребачен у затвор на одслужење казне од 15 година затвора због подстрекивања на убиство Горана Марјановића 1995. године. Применом опште амнестије, та казна Јоцићу је умањена за 25 одсто, па би у затвору требало да проведе још мање од 10 година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси