Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чему служе новинари?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2015.

Аутор: Александар Рокнић Извор: Данас

Чему служе новинари?

Скоро незапажено је протекао инцидент у којем је представник за медије Министарства привреде физички спречио новинара Б92 да министру привреде Жељку Сертићу, на конференцији за новинаре (?!), постави питање.

Званично објашњење је било да су на конференцији биле предвиђене само изјаве, не и питања и да је реч о неспоразуму.

Нема питања, честа је реченица с којом разни пиарови и пиарке обилазе новинарске екипе пре конференција за новинаре. Да је у току институционално и систематско обесмишљавање институције конференције за новинаре, најбоље сведочи захтев Министарства финансија, које је у позиву новинарима за конференцију министра Душана Вујовића затражило да представници медија „евентуална питања која нису у вези са наведеним темама доставе на мејл министарства“.

Само није јасно када ће да одговоре на питања? На конференцији сигурно неће. Уосталом, баш су разна министарства феномени по броју неодговорених захтева на новинарска питања, због чега су зарадили гомилу новчаних казни од повереника Шабића. Али њих изгледа баш брига за то. Не дају информације и нико им ништа не може. Најгоре је што су и свесни тога, па се у складу с тим и понашају. Такво бахато понашање министарских сарадника у овој влади није усамљено.

Пре би се могло рећи да је реч о маниру. Сетићете се да је сличан инцидент имао и шеф кабинета министра просвете Немања Ђорђевић. Он је прекинуо конференцију министра просвете Срђана Вербића јер су новинари од министра тражили коментар на актуелну тему о докторату министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића на Универзитету Мегатренд.

Ђорђевић је рекао да се новинари нису држали договорене теме о малој матури, те да он „може да прекине пресконференцију зато што је шеф кабинета“. Ја сам крив, мене мрзите, рекао је Ђорђевић новинарима. Као и у случају Б92, новинарска удружења су протестовала, мало се причало о томе, виновник инцидента се мало примирио и цела прича је заборављена. Морам признати да никад нисам разумео какве су то конференције за новинаре ако нема питања.

Шта хоће да кажу да Србија нема никаквих проблема и да влада благостање, па нема потребе ништа ни да се пита?! Као да имамо прилике да сваког дана срећемо министре на улици, по продавницама... Ваљда министри воле да се сликају за џабе, па да им слика и оно паметно што су смислили да кажу изађе у новинама и да се појаве на телевизору да их гледа родбина?! Стварно ми није јасно! Најбоље би било да укину конференције за новинаре и да са јавношћу комуницирају саопштењима. Јер, најлакше је отићи на било који државни медиј, укључујући и Пинк, и причати шта ти воља, ушушкан у свој виртуелни свет. Нема незгодних и непријатних питања, расправа са новинарима...

Све је под потпуном контролом. Једноставно, власт, односно представници власти, немају одговоре на животна питања грађана Србије. Одатле и овакво понашање министарских саветника и пиарова... Уосталом, баш због незгодних питања поједини министри, који „гуле“ ево други мандат у напредњачкој влади, већ скоро три године неће да разговарају са новинарима Данаса. Не свиђа им се што свашта питамо, а они не умеју да одговоре на то.

Увек се сетим киселоподругљиве фаце Коштуничиног министра Предрага Бубала, који је на неко новинарско питање о томе колико су порески обвезници Србије, дакле грађани Србије, платили нешто из државног буџета, само презриво одмахнуо главом, као да му је неко под нос сместио смрдљиву чарапу. Тако се свака власт, па и ова данас, односи према грађанима Србије. Са подсмехом и презиром. Ако је то однос власти према медијима којем их је учио бивши британски премијер Тони Блер на својем предавању, ко год да га је платио, онда је дефинитивно реч о промашеној инвестицији. А то није баш тако непознато овој влади.

Коментари (5)

Остави коментар
чет

05.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 05:33

odela i krpe

Krivica je obostrana. Pogledajte samo ona mala jata poturaca mikrofona i diktafona...!!! Da li vam iko od njih lici na osobu kadru da postavi neko ozbiljno pitanje?! Pa oni ovim klovnovima oko kojih se okupljaju "podizu repove" i cine ih vaznim. Novinari od sebe i profesije prave krpe, jer da nije tako pokupili se svi odreda i napustili pres konferenciju na kojoj bi bilo receno da nema pitanja. Pa se nista ne objavi, kao da se nije ni desilo... i tako jednom, pa opet... Jednostavno, zar ne?

Одговори
чет

05.03.

2015.

toni stanković [нерегистровани] у 03:46

Mnogo glup naslov

Mnogo glup naslov - Čemu služe novinari? Samo pitanje zvuči ponizno i odbranaški, a i očigledno je da se autor obraća vlastodršcima. Zar novinari treba nekome da se pravdaju? Ovakvo bahato ponašanje onih koji troše naše poreske pare zahtevaju mnogo oštiji odgovor, bez pardona.

Одговори
сре

04.03.

2015.

Đorđe [нерегистровани] у 18:52

Evo malo i od mene na tu temu

http://poljoprivreda.biz/stav/nije_predvidjano_postavljanje_pitanja

Одговори
уто

03.03.

2015.

mladen šipka [нерегистровани] у 23:28

Aha

Dakle,voja...

Одговори
уто

03.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 23:23

!!!!!

Шта хоће да кажу да Србија нема никаквих проблема и да влада благостање, па нема потребе ништа ни да се пита?!

SVE JE SAVRSENO, SAMO SMO BIRACKA MASINA...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси