Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Мониторингом против заробљених медија и цензуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2015.

Извор: БИРОДИ

БИРОДИ: Мониторингом против заробљених медија и цензуре

Биро за друштвена истраживања позива скупштински Одбор за медије и културу да иницира јавно слушање о стању медија у Србији, на основу новог извештаја о медијима Савета за борбу против корупције.

Извештај Савета за борбу против корупције показује да медијима у Србији управља партијско-јавно-фукционерска олигархија како на републичком, тако и на локалном нивоу заједно са крипто-предузетницима, који некажњиво злоупотребљавајући јавна овлашћења и јавни новац од медија праве брану развоју тржишне економије, владавине права и изградњи демократских институција.

Налази Савета за борбу против корупције су дали јасну слику и објашњење механизма који доводио до налаза који су констатовани и у мониторинзима медија које Биро за друштвена истраживања спроводи од 2012. године, према којима су медији у Србији средства забаве, политичке пропаганде власти и њених миљенка, односно средство жигосања и јавног одстрела опонената власти. Медији који су у Саветовом извештају означени као “проблематични”, су медији који су и у мониторинзима Бироа за друштвена истраживања показали нижи или низак интегритет извештавања на начин да су се претворили у средства пропаганде или средства жигосања и јавног одстрела.

Зато Биро за друштвена истраживања апелује на примену препорука које је Савет дао. Позивамо надлежни скупштински Одбор за медије и културу да иницира јавно слушање о стању медија у Србији, где би основ расправе био Саветов извештај о медијима. Пуко објављивање извештаја о стању медија без расправе, примене предложених препука и мониторинга резултата примене препорука је нови вид дезавуисања и обесмишлљавања напора да Србија добије медијску сцену која ће бити у функцији економског, друштвеног и политичког развоја.

Биро за друштвена истраживања се посебно обраћа утицајним међународним актерима, који такође сносе део одговорности за стање овој области, који су потрошили значајна средстава пореских обвезника других држава и нешто више од декаде врема на неуспешно уређење ове области, да свој ауторитет и утицај искористе за примену препорука Савета, али и да у своје програме уведу подршку активностима које воде ка успостављању интегритета медија и унапређењу квалитета медијских садржаја. Подсећамо, укампањи за изборе у Србији у 2014. години ниједан донатор којем смо се обратили није имао интерес да подржи мониторинг медија током изборне кампање.

Упозоравомо да ће мониторинг медија добити на значају са почетком расподеле средстава на медијским конкурсима локалне самоуправе и Министарства културе и инфоримисања. Претпостављена повећана транспаретност доделе средстава успостављем независних комисија, без евалуације извештавања медија који добију средства на конкурсу, ће бити још прилика да се изврши  злоупотреба у суштини добре идеје, чиме ће се продужити стање описано у Саветовом извештају.    

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси