Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашић, Бајатовићи и Палмин син власници медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2015.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Гашић, Бајатовићи и Палмин син власници медија

На основу узорка од 50 медија у Србији, владин Савет за борбу против корупције закључио је да је код 23 медија власништво потпуно транспарентно, док је код 27 нетранспаретно, делимично транспарентно или спорно. Наиме, код 14 медија власници су нетранспарентни или делимично транспарентни, док је код најмање 13 власништво формално транспарентно, али се у јавности као власник тих медија перципира друго лице, наводи се у "Извештају о власничкој структури и контроли медија у Србији", који је јуче објавио Савет за борбу против корупције.

 

Према њиховим налазима, уколико се погледа власничка структура већине најутицајнијих медија у Србији, код више од половине крајњи власник или један од власника је компанија регистрована у иностранству. Тако се као крајњи власници појављују правна лица са Кипра, Холандије, Британских девичанских острва, Кајманских острва, Луксембурга, Аустрије, Русије, Немачке и Швајцарске.

"Савет је у својој анализи приметио да је код већине медија где се појављују као власници компаније регистроване у иностранству готово немогуће сазнати њиховог правог власника. Прави власници су најчешће сакривени иза низа компанија регистрованих на удаљеним "рајским" дестинацијама познатим по формирању "shell" и "фронт" компанија где се адвокатске и консултантске фирме јављају као власници у име и за рачун својих клијената, правих власника", наводи се у извештају.

Анализом власничке структуре Савет је дошао и до података и да одређени број политичара поседује медије.

Телевизија ТВ Плус из Крушевца налази се у власништву фирме Saco d.o.o., чији је власник Братислав Гашић, министар одбране, потпредседник СНС и бивши градоначелник Крушевца. ТВ Мост са регионалном дозволом је у власништву Велимира и Наде Бајатовић (по 50 одсто удела), родитеља Душана Бајатовића, доскорашњег потпредседника СПС и директора Србијагаса. ТВ Палма плус је у власништву Аутотранспортног предузећа Палма из Јагодине, а њен власник је Далибор Марковић, син Драгана Марковића Палме, председника Јединствене Србије. Лист Правда, који је престао да излази, био је делимично у власништву Немање Стефановића (48 одсто удела), који је, према писању медија, брат министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Радио С је станица иза чијег власништва званично стоји фирма АС медиа, а иза ње је фирма С медија тим, која је у власништву Љубинке Анђелковић, мајке функционера СПС Зорана Анђелковића.

Савет за борбу против корупције је у извештају навео и да већина штампаних и електронских медија у Србији са већинским друштвеним, односно државним капиталом је под директном контролом политичких странака.

Како истичу, политичари медије користе како би очували привилегије док су на власти и имали повлашћени положај у изборним кампањама.

"Друга форма директног политичког утицаја на неприватизоване медије манифестује се кроз њихове органе управљања. Ко ће бити уредник, директор или члан управног или надзорног одбора предузећа, након сваког изборног циклуса одређују политичке странке, преко Владе или скупштине јединице локалне самоуправе. Чак и у случајевима када се спроводе, јавни конкурси су симулирани и њихов исход је унапред познат", наводи се у извештају.

У извештају се тим поводом, а позивајући се на истраживање Дојче велеа, истиче да је пет медија под строгом страначком контролом - Радио Пожаревац (Марко Савић - СНС), Аполо Нови Сад (Емилија Марић - СНС), РТВ Крушевац (Ђорђе Ковачевић - СНС), Радио Ваљево (Предраг Обућина - ДСС) и Радио Суботица (Љубиша Степановић - СПС).

У извештају се даље напомиње да су главни проблеми са финансирањем медија из јавних прихода повезани са финансирањем медијских услуга и оглашавање државних институција, јавних и других предузећа, субвенције и буџетска давања, финансирање медијских пројеката и давање пореских олакшица као вид финансирања.

За разлику од извештаја од пре четири године, када је утврђено да је 25 милиона евра дато медијима из буџета Републике, АП Војводине и локалних самоуправа, нико не може поуздано да каже колико новца су медији добили из буџета у 2014. години. Савет је анализирао и пословање јавног сервиса са маркетиншким агенцијама и утврдио да је у периоду од 2011-2013, упоредно са променом власти и односа политичких снага на политичкој сцени, приметна промена у структури купаца маркетиншког простора на програмима РТС.

"Сарадња РТС са агенцијом Direct Medija, која је до краја 2013. била у власништву Драгана Ђиласа, пала је са 8,49 милиона евра 2011. на 5,32 милиона евра 2013, а сарадња са агенцијом Media Pool, која заступа агенције Срђана Шапера, порасла је са 3,26 милиона евра 2011. на 5,32 милиона евра 2013. године.

Према уговорима које је РТС доставио Савету, Media Pool у пословима са РТС, поред агенција Шапера, заступа и агенцију Second, иза које, према истраживању БИРН, стоји Горан Веселиновић, члан ГО СНС, који је био власник агенције Block&Connect која је потом променила назив у Right. Управо је агенција Block&Connect за потребе СНС закупљивала рекламни простор на програмима РТС у предизборној кампањи 2012, показују уговори које је Савет добио од РТС", пише у извештају.

"Данас" транспарентан

Власништво листа Данас је у извештају Савета за борбу против корупције оцењено као транспарентно. "Данас су једне од ретких новина које не карактерише сензационализам, комерцијализација и таблоидно новинарство", оцењује се у Извештају о власничкој структури и контроли медија у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси