Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амнести: У Србији појачан притисак на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2015.

Извор: Бета, Мондо

Амнести: У Србији појачан притисак на медије

У Србији је остварен напредак у истрази убистава новинара, али је појачан притисак на медије. У процесуирању ратних злочина није видљив већи напредак, а дискриминација мањина и даље постоји, оценила је Амнести интернешенал.

"Влада је појачала притисак на медије. Јавни коментари у којима је критикован одговор власти на поплаве у мају уклоњени су с владиних вебсајтова, а критички појединци позивани су на 'информативне разговоре' у полицији", наводи се у извештају АИ о стању људских права у свету у 2014. години, који је данас објављен. 

Организација наводи и случај хакерског обарања сајта Пешчаника после објављивања текста о наводном плагијату докторског рада министра унутрашњих послова. 

У извештају се подсећа и да су настављене истраге о убиствима новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића и да су подигнуте оптужнице за убиство Цхурувије против четири особе, укључујући бившег шефа државне безбедности Радомира Марковића. 

АИ указује и на незаконито хапшење и депортовање 11 чланова покрета за људска права Фалун Гонг, уочи самита с Кином у децембру, пошто је њихов скуп против кинеских власти отказан. 

Када је реч о проблему присилних нестанака, АИ оцењује да, упркос ексхумацији тела 53 косовска Албанца у гробници у Рашкој, и даљим истраживањима у Батајници, где је ексхумирано више од 800 тела, "нема напретка у привођењу правди оних који су организовали пренос тела с Косова". 

Ромска насеља су била несразмерено погођена поплавама, а 31 Рому, међу којима је било 12 деце, ускраћен је приступ пријемним центрима у Београду, уместо чега су смештени у ратна склоништа без воде и санитарног система. 

Претње и напади на припаднике ЛГБТ популације нису ефикасно истражени, а ретки су случајеви суђења за злочине из мржње, оценила је та организација. 

Аи наводи пример портпарола Противтерористичке јединице МУП-а Радомира Почуче који је позвао фудбалске навијаче на линч Жена у црном. Против њега је подигнута оптужница за угрожавање безбедности, али не и за родну дискриминацију, тако да "мотив мржње
није узет у обзир". 

У извештају се подсећа и да су, после инцидента с беспилотном летелицом на фудбалској утакмици Србија - Албанија, најмање 33 објекта у власништву Албанаца била мета напада. 

Од јануара до октобра готово 19.000 српских државаљана тражило је азил у земљама ЕУ, а око 13.000 миграната је поднело захтев за азил у Србији. 

"Само пет подносилаца захтева је добило азил до средине децембра, а у процесу утврђивања избегличког статуса нису испоштоване процедурем прописане Законом о азилу. Гранична полиција наводно враћа потражиоце азила и мигранте у Македонију", наводи АИ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси