Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За пројекте на језицима мањина 30 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2015.

Извор: Фонет

За пројекте на језицима мањина 30 милиона

Министарство културе и информисања Србије издвојило је ове године 30 милиона динара за суфинансирање пројеката из области јавног интереса на језицима националних мањина, изјавио је данас државни секретар Саша Мирковић и потврдио да ће 1. јануара 2016. почети финансирање јавних сервиса путем таксе која не може бити већа од 500 динара.

 

Учествујући на округлом столу "Остваривање права националних мањина у области извештавања", Мирковић је рекао да је повећан и лимит за средства која се могу добити по појединачном пројекту.

Конкурс траје до 3. марта. Новина је и у томе што у конкурсним комисијама, које расписује Министарство културе и информисања, већину чине представници медијских и новинарских удружења, рекао је Мирковић.

Он је оценио да на тај начин чланови конкурсних комисија сносе одговорност за квалитет одобрених пројеката из области јавног информисања на језицима националних мањина.

На сајту Министарства културе и информисања биће објављена имена чланова комисија када буде истекао рок за подношење пројеката, рекао је Мирковић.

Он је додао да је важно истаћи и да су на основу Закона о електронским медијима, савети националних мањина први пут добили могућност да имају свог представника у Регулаторном телу за електронске медије.

То је један квалитет више који раније није постојао. Тај члан ће бити именован када једном од актуелних чланова истекне мандат. Новина је и то да ће један од чланова тог савета бити из организација за заштиту деце, објаснио је Мирковић.

Мирковић је подсетио да ће 1. јануара 2016. године почети финансирање јавних сервиса путем таксе која не може бити већа од 500 динара.

Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине су прошле године из буџета добили 8,4 милијарде динара и та средства су подељена 77,5 одсто за РТС и остало за РТВ.

Ове године из буџета им је намењено 8,7 милијарди динара и то ће се делити у том проценту, рекао је Мирковић.

Он је истакао да РТВ емитује програм на десет језика и да је од изузетног значаја за мултиетничност Војводине да се емитовање програма на језицима мањина настави.

Према његовим речима, очекује се и да РТС побољша програме на језицима мањина, јер је то јавни интерес.

Председник Извршног одбора Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић је оценио да су нови медијски закони "у принципу добри", али је додао да сада предстоји посао на њиховом спровођењу.

Није охрабрујућа вест да је извесни Данијел Кулачин, бивши функционер Треће Србије, показао интересовање за куповину седам медија у Војводини, међу којима је и Радио Суботица, рекао је Сејдиновић.

Он је изразио наду да се неће дешавати да поједини бизнисмени везани за политичке странке купују медије на језицима националних мањина.

Сејдиновић је додао да је Кулачин тужио НДНВ и Блиц због објављивања информације о заинтересованости за куповину медија и нада се да је тај човек, после објављивања те вести, одустао од куповине.

Показује се да је добар модел да медији системом обавештавања спрече девијације у процесу приватизације медија, рекао је Сејдиновић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси