Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Померени рокови за гашење аналогних сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2015.

Извор: Танјуг

Померени рокови за гашење аналогних сервиса

Правилник о изменама и допуни Правилника о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу објављен је у "Службеном гласнику", а њиме је предвиђено померање рокова за гашење аналогних сервиса.

Уместо три, предвиђено је шест термина за то, а коначни рок за прелазак на дигитално емитовање, који је предвиђен средином јуна, остаје исти.

Објављена је и табела у којој су наведени рокови за почетак симулкаста и гашење аналогних сервиса, по зонама расподеле.

Када су у питању зоне, у Вршцу је гашење аналогних сервиса предвиђено 30. марта, а у зони Суботица-Сомбор, као и Кикинди 27. априла.

У зони Чот -Венац предвиђено је гашење аналогних сервиса 18. маја, на Авали 25. маја, на Руднику, Црном Врху и Јагодини, као и Тупижници, Торнику-Овчару, Дели Јовану предвиђено је гашење тих сервиса 1. јуна.

На Бесној кобили, Јастрепцу, Копаонику, Церу-Маљену предвиђено је гашење аналогног сигнала 15. јуна.

Правилник је донет на основу Закона о електронским комуникацијама на предлог Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

У Правилнику о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу наводи се да се "први мултиплекс попуњава програмима јавних медијских сервиса у Републици Србији и ималаца дозвола за емитовање телевизијског програма на подручју целе Републике Србије, у складу са законом којим се уређује област електронских медија".

Други мултиплекс се попуњава услугама телевизијског емитовања за које је издата дозвола за емитовање телевизијског програма на регионалним и локалним подручјима у складу са законом.

Трећи мултиплекс се попуњава услугама телевизијског емитовања за које је издата дозвола за емитовање телевизијског програма у складу са законом, објављено је у "Службеном гласнику".

Правилник је објављен у Службеном гласнику 13. фебруара, а ступа на снагу осмог дана од дана објављивања.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекоминуникације Татјана Матић изјавила је недавно да ће процес дигитализације бити завршен на време, апелујући на грађане који имају право на бесплатне уређаје за дигитализацију да на време поднесу потребну документацију.

Она је подсетила да је рок за добијање бесплатних уређаја за дигитализацију истекао 1. фебруара, али и да је тај рок продужен.

Матић је навела и да је у овом тренутку 93 одсто становништва Србије покривено дигиталним сигналом, а да ће до краја јуна бити 95 одсто, док је само 62 одсто становништва било покривено анологним сигналом.

У септембру прошле године почео је транзициони период у коме ће бити и дигиталног и аналогног емитовања.

Како наводе представници ресорног министарства, дигитализација се не односи на оне који имају дигиталну телевизију, сателитску антену и ИПТВ, него на оне који телевизијски програм прате преко собних и кровних антена, што је око 38 становништва Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси