Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мијатовић: Застрашивање НВО угрожава слободу медија у Русији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2015.

Извор: Танјуг

Мијатовић: Застрашивање НВО угрожава слободу медија у Русији

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је данас да континуирано застрашивање медијских невладиних организација у Русији додатно угрожава слободу медија у тој земљи, саопштио је ОЕБС.

  

Изјава Мијатовићеве је уследила након недавне инспекције Центра за одбрану мас медија (ММДЦ) коју су спровели правосудних органа у Вороњешкој области.

"Намеран и претеран притисак на ММДЦ у Вороњежу и друге организације цивилног друштва на пољу медија дубоко је забрињавајући", рекла је Мијатовић.

"Дискриминација медијских организација на основу неодређених изговора сразмерно крши слободу изражавања и слободу медија", истакла је Мијатовић.

Она је казала да ММДЦ представља једну од кључних организација које пружају правну подршку по питању медијских закона за новинаре, судије, адвокате и органе реда и као и на подизању свести јавности по овим питањима, стоји у саопштењу.

"Позивам власти да престану са праксом стигматизације чија је мета сада ММДЦ", поручила је Мијатовић.
Она је подсетила да је ММДЦ била предмет сличних инспекција 2013. и 2014. као и друге медијске организације.

Правосудни органи у Вороњешкој области спровели су 9. фебруара инспекцију као део званичне процедуре укључивања ММДЦ у регистар "страних агената".

Русија је 2012. усвојила закон који тражи да се невладине организације региструју као "страни агенти" на основу тога што се укључују у "политичку активност" и финансирају из иностранства, додаје се у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси