Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без помака у новом извештају о медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2015.

Извор: www.danas.rs, ФоНет

Без помака у новом извештају о медијима

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић оценила је да се нови Извештај о медијима, које је припремило то саветодавно тело владе Србије, не разликује од оног из 2011. и да није било помака у обезбеђивању транспарентности у финансирању медија нити у погледу политичких и утицаја маркетиншких агенција на рад медија.

 

У емисији "Један на један" Радио телевизије Војводине она је изразила уверење да тај извештај "ипак неће бити игнорисан као претходни, или као сви досадашњи извештаји Савета одругим областима".

Миленовић је рекла да је Извештај о стању у медијима у Србији прошле недеље прослеђен Влади, а да ће јавности бити доступан од петка, преноси РТВ.

"Ми смо се бавили чињеницама. Анализирано је 50 медија. У априлу смо почели да сакупљамо документацију. Послали смо захтеве и на адресе 27 државних институција и добили одговоре. Само у неколико случајева морали смо да ангажујемо повереника Родољуба Шабића. Имали смо, дакле, одличну сарадњу са државни институцијама у том погледу", навела је она.

Према њеним речима, нетранспарентност финансирања медија и даље је суштински проблем, иако је у међувремену донет сет медијских закона, а јер је, како је оценила, вероватно потребно неко време да би се они имплементирали.

"У погледу финансирања, у Извештају говоримо о различитим аспектима финансирања, што директног, што индиректног, али и о отписивању различитих дугова, односно о томе како држава путем финансирања утиче на медије", указала је она.

Према њеним речима, због тога је практично немогуће и израчунати колико се новца слива на медијском тржишту.

"Ни механизми утицаја на медије се нису променили. Тако да се ни у том погледу Извештај битно не разликује од оног из 2011. године", рекла је Миленовић.

Према њеним речима, актуелна владајућа странка СНС 2011. године, кад је била у опозицији, највише цитирала тадашњи извештај Савета и изразила очекивање да ће то чинити и сад.

"Надам се да ће то чинити и сада и да ће цитирати и нови Извештај о медијима. Јер, ово није извештај о томе како владајућа странка поступа са медијима већ о стању у медијима. Наиме, и на локалном и на покрајинском нивоу, где СНС није на власти, имамо исту ситуацију. Све власти се исто понашају према медијима", рекла је Миленовић.

У Извештају се, како је истакла, наводе и појаве цензуре и аутоцензуре, кроз анализе тих појава и препоруке Влади.

Кад је реч о утицају маркетиншких агенција на медије, она је оценила да је тај утицај остао исти и да је у том погледу било "само мало прекомпоновања".

Она је истакла да је добро што је стратегија за борбу против корупције приоритет актуелне Владе, али да се у односу на стање у медијима не може говорити да је било резултата у том погледу. Још нису решене ни случајеви 24 спорне приватизације, указала је Миленовић.

Све досадашње владе имале су игнорантски став према Савету, рекла је она и оценила као велику штету за друштво.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси