Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари и (или) начелници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2015.

Аутор: Р. Ћирковић Извор: Данас

Новинари и (или) начелници

Македонска афера с прислушкивањем није се, изгледа, посебно дојмила европском комесару за проширење Јоханесу Хану, па је Македонцима препоручио да решење за ту неприлику потраже у оснивању скупштинског анкетног одбора!

 

Мада у овом региону анкетни одбори нису на најбољем гласу, његов предлог није збунио шефове Социјалдемократског савеза Македоније па су наставили да објављују тајне снимке телефонских разговора македонских политичара. Ти се снимци могу до миле воље преслушавати на интернет страницама опозиционих портала.

Трећа по реду презентација изазвала је изгледа нешто више узбуђења у македонској јавности од ранијих на снимку су два телефонска разговора између шефа Управе за безбедност и обавештајни рад Саше Мијалкова и познатог македонског новинара, директора и главног и одговорног уредника телевизије Сител и дневног листа Вечер Драгана Павловића Латаса.

На оба снимка, за које Латас тврди да су на два места монтирана, Мијалков новинара ословљава са „начелниче“.

Ради се збиља о тајно снимљеном и по тону полуприватном разговору, али га је свеједно не само непријатно него и застрашујуће слушати. Тема оба разговора је хапшење Љубе Бошковског, бившег македонског министра полиције, који је у Хагу ослобођен за оптужбе за командну одговорност за убиства и мучења у македонском селу Љуботен из 2001.

Бошковског је Мијалков ухапсио дан после парламентарних избора 2011. на којима је неуспешно учествовао и Бошковски са странком „Уједињени за Македонију“, под оптужбом да је ухваћен како прима 100 000 евра на руке за незаконито финансирање кампање.

„Лежао је четрдесет мунута, сви су га гледали. Па су му окренули главу према WC-у, са лисицама ...Ј... сам му мајку, шта да ти кажем“, „Нека ј... г.... сад“, каже на то Латас, а Мијалков: „Осам година ће да добије за ово да знаш... Не знам, пустићу му неког понадареног код њега унутра“ на шта ће Латас: „Велија не може да га ј... добро, а ?“

Велија Рамковски је био власник угашене опозиционе телевизије А1, у затвору је. У другом разговору, који такође почиње са начелниче, МИјалков приговара Латасу да његова Сител телевизија није довољно добро експлоатисала овај догађај: „Могу боље слике да иду, било ми је то слабо, знаш. На Каналу 5 је било пет пута боље. У чему је ствар?“, каже Мијалков, „Види, пет дана ћемо да вртимо то“, каже Латас, а Мијалков сугерира да се Бошковски сними како га из суда враћају у кола!

Љубе Бошковски је осуђен на седам година затвора, казну још издржава. Драган Павловић Латас је колумном у листу Вечер одговорио на ове снимке.

Он тврди да је са Мијалковим био пријатељ и пре него што је овај постао политичар и да са њим води приватне разговоре о свему па и о политици и да ће тако и остати. А онда је, не бирајући баш речи, цитирао који су опозициони политичари са којим новинарима у истим таквим односима или су били, све поименце, па је закључио: „То је Македонија, и сада и увек. Људи имају пријатеље и разговарају са њима. Приватно и телефоном. За своје потребе“.

Овде се мора приметити да су односи између новинара и политичара у Македонији много динамичнији и драматичнији него што је то у Србији случај.

Па ће се новинари често похвалити да им је неки политичар пријатељ или је био. Пошто се у току снимљених телефонских разговора отворено радовао хапшењу Бошковског и чак је имао неке идеје, Латас највећи део колумне користи да наброји недела Бошковског која ту радост оправдавају.

Није криминал радовати се што је ухапшен човек који је узео паре од странаца да „агитује за промену уставног имена“ земље или који је 2001. пошто је четворицу младих полицајаца неспремне послао да погину, сматрао да је „то добро за полицију и промоцију слике о суровости УЧК“.

Што се интервенција првог безбедњака Македоније у програм његове телевизије тиче, Павловић каже :“Треба ли да направим списак колико је интервенција из врха СДСМ било и има за прилоге на Сителу. Ако треба, направићу и то, списак је дугачак“. СДСМ је оптужио македонског премијера Николу Груевског и његовог блиског рођака Сашу Мијалкова да су наредили ова неовлашћена прислушкивања. Али, тешко да је Мијалков прислушкивао сам себе!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси