Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Делегација ЕУ не ради извештај о цензури
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2015.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Делегација ЕУ не ради извештај о цензури

Делегација Европске уније у Србији не пише извештај о цензури у медијима на којем су ангажовани Иван Нинић, који је радио у Агенцији за борбу против корупције, и Мирослава Миленовић из Савета за борбу против корупције, као што то спекулишу поједини медији, речено је Данасу у седишту ове делегације у Београду.

 

Како Данас сазнаје из више других извора, њих двоје су, између осталог, заправо радили на новом извештају Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији, који представља активност овог владиног тела, а не пројекат ЕУ.

Из Савета је већ саопштено да је извештај о медијима достављен 20. фебруара Влади Србије, а у четвртак или петак ове седмице текст тог документа ће бити објављен и на њиховом сајту. Очекује се да ће тим поводом бити организована и конференција за новинаре.

Лист Данас је, подсетимо, био један од ретких медија у Србији који се бавио и извештавао о претходном извештају о медијима тадашње председнице Савета Верице Бараћ објављеном 2011. године.

„Савет је наставио да прати медијску ситуацију и да прикупља нове податке. Анализа медија је била и део Плана рада Савета претходних година. У току 2014. Савет је послао дописе на адресе преко 30 институција и прикупио обимну документацију на основу које је урађен Извештај о власничкој структури и контроли медија у Србији.

У Извештају се анализира власничка структура медија, власништво државе у медијима, контрола медија кроз различите моделе финансирања, функционисање регулаторних тела, као и феномени таблоидизације, цензуре и аутоцензуре“, наводи се у прошлонедељном саопштењу Савета.

Како Данас незванично сазнаје, нови извештај Савета могао би да изазове јаче реакције него што је то било 2011. године и буде неповољнији по медије и поједине политичке функционере.

За Савет за борбу против корупције радило је најмање шест људи на овом извештају, који ће бити три пута обимнији од оног од пре четири године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси