Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Акредитације за новинаре без ограниченог важења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2015.

Извор: Бета

Акредитације за новинаре без ограниченог важења

Скупштина Србије одлучила је да ове године за новинаре изда акредитације без ограниченог важења, а у наредним годинама ће, у складу с мерама штедње, избећи штампање великог броја акредитација, наводи се у одговору парламента агенцији Бета.

Парламент је почетком фебруара саопштио да ће ове године свака медијска кућа моћи да поднесе захтев за годишњу акредитацију само за пет особа због смањеног буџета за штампање годишњих акредитација, али је у међувремену одустао од тога.

У информативној служби Скупштине агенцији Бета тада је објашњено да је одавно одлуком Административног одбра дефинисан број новинара, сниматеља и репортера који могу имати годишње акредитације. На питање колика ће бити уштеда, речено је да за тај одговор Бета треба да упути "захтев за приступ информацијама од јавног значаја".

У одговору на захтев, који је стигао у року од 15 дана, наведено је да је за штампање годишњих акредитација за представнике медија лане утрошено 163.600 динара, као и да ће ове године бити издвојена приближно иста сума.

"Планирано је да се у текућој години, у складу са мерама штедње, оствари уштеда и на том плану. Стога је одлучено да се ове године штампају акредитације без ограниченог важења, односно да важе док новинар не промени медијску кућу", навела је Скупштина.

Парламент је додао да ће се тиме "у овој години утрошити приближно иста свота новца као и претходне године, али ће се у наредном годинама избећи штампање великог броја акредитација".

Скупштина је додала да је акредитација представника медија регулисана Одлуком Административног одбора о унутрашњем реду у згради Народне скупштине и Упутством за спровођење те одлуке.

Одлука и Упутство донети су 24. јуна 1994. године, у време када је председник Административног одбора био Жарко Јокановић.

У тим документима, међутим, нема броја новинара, фоторепортера и сниматеља који могу добити годишњу акредитацију, већ се само наводи да се "новинарима, фоторепортерима и сниматељима стално акредитованим у Скупштини издају посебне пропуснице, за годину за коју су акредитовани".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси