Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац: веселе чињенице за неупућене репортере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2015.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Тасовац: веселе чињенице за неупућене репортере

Министар културе и информисања Иван Тасовац огласио се јуче писаним саопштењем поводом критика на развој медијске сцене од стране извршног директора Репортера без граница Кристијана Мира и БИРН-а, тврдећи да је у оба случаја „озбиљно промашена суштина онога што се на медијској сцени Србије дешава“.

Он је, како је истакао, припремио „неколико чињеница и то веселих“ за неупућене репортере, који мисле да је „развој медијске ситуације тужан и да не води ка жељеном, европском циљу“.

Тасовац је подсетио да је Србија, по извештају Европске комисије, „знатно побољшала правни оквир у области медија“ и „постигла приметни напредак у области информационог друштва и медија“, да је у року донела подзаконске акте и да ће се до 1. јула окончати излазак државе из власништва у медијима.

Према његовим речима, почео је и упис у регистар медија којим се обезбеђује транспарентност власничке структуре, као и примена нових медијских закона.

„Детаља, и то веселих, о „тужној“ слици, има још, али претпостављам да репортерима и БИРН-у, они вероватно нису занимљиви. Колико сам схватио, њих више занимају езотерична стања у којима су ствари „невидљиве, нетранспарентне, али лако доказиве“.

Добра дефиниција, али за теолошку расправу (у средњем веку), а не за ону која се односи на медије. Медији се, ваљда, баве чињеницама, па би и они који причају о њима могли бар да се потруде да по неку набаве. Предлаж ем, такође, и едукацију, нарочито за оног ко је „узнемирен и забринут“ јер су „комесару Хану потребни докази“. Докази последњи пут нису били потребни у време великих револуционарних чистки, омиљених у некадашњем Источном блоку. А ми смо са тим блоком одавно завршили. И идемо у ЕУ. Све са доказима“, наводи се на крају саопштења.

БИРН је претходно саопштио да недавне изјаве европског комесара Јоханеса Хана о Србији и Македонији показују да ЕУ нажалост одбија да види узнемирујућ и развој на Балкану.

Оптужбе о кршењима слободе медија у Србији треба доказати, рекао је европски комесар, док је поводом Македоније коју потреса скандал с прислушкивањем великих размера једноставно изразио очекивање да институције те земље раде свој посао, подсећа БИРН.

„Месецима се новинари и организације цивилног друштва жале на растуће притиске власти и цензуру, а резултат тога је и пад Србије за 13 места у новом извештају Репортера без граница о слободи медија у свету“, наводи БИРН.

У том контексту, додаје се, Ханова изјава да оптужбе о кршењу слободе медија треба доказати дубоко је збуњујућа јер су „докази свуда, а многи су садржани и у извештају Европске комисије о напретку за 2014“.

Вучић: Не мешам се у рад медија

Премијер Србије Вучић је изјавио да се не меша у писање и рад медија.

„Шта хоћете, да будем цензор и да кажем да нешто не смете да пишете. Не мешам се у писање и рад медија“, одговорио је Вучић новинарима на питање да прокоментарише писање листа „Одбрана“, у којем је објављен текст „Заштитник против заштитника“.

Премијер је, коментаришући изјаву европског комесара за суседску политику и преговоре о проширењу о стању у медијима у Србији, рекао да је потпуно сагласан са њим и да је то важно питање, али да све тврдње о стању у медијима морају да буду засноване на чињеницама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси