Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Барутна оловка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2015.

Аутор: Веселин Симоновић Извор: Блиц

Барутна оловка

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је, хтео он то или не, пресудио медији су у Србији слободни.

 

За нарушавање слободе медија нису му, рече, довољне гласине, већ докази.

И шта сад имају неки репотери без граница да шире гласине о „тужном развоју медијске ситуације” и да нервирају министра културе и информисања.

Министар Иван Тасовац се најпре с правом похвалио усвојеним сетом медијских закона, пројектним суфинансирањем медија, транспарентним конкурсима и комисијама, чврстим обећањем да ће се излазак из медија окончати 1. јула (наравно, ове године), уписом у регистар медија који ће открити и њихову власничку структуру и дати јасан увид у државну помоћ...

Ове године биће усвојен и закон о оглашавању и тиме би свака медијска прича била испричана. Ко онда уопште више може да утиче на медије: премијер, министри, војска, полиција, оглашивачи, агенције, тајне службе, мафија... Таман посла!

То су езотерична стања у којима су ствари „невидљиве, нетранспарентне, али лако доказиве”, каже министар.

С правом тврди и да се медији, ваљда, баве чињеницама и да би они који причају о њима могли бар да понеку набаве (а и комесару Хану су потребни докази).

Ево и ми смо пронашли доказ до којих неслућених граница у Србији слобода информисања може да оде. Таквог примера нећете лако наћи у Европској унији у коју идемо (све са доказима).

Извесни капетан Војске Србије је у часопису „Одбрана”, чији је издавач Министарство одбране, открио да против нашег система одбране постоји завера са „четири информативна фронта”, да „паљба” на Војску Србије не престаје, а јавности се сервира „полускувана и незачињена медијска чорба”...

Најкраће речено, капетан (позавидели би му многи Милошевићеви портпароли из деведесетих) открио је да заштитник грађана, повереник, невладине организације и поједини медији раде против војске и државе.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је „Блицу” да уопште није видео спорни наслов и да је новинарство у Министарству одбране слободно.

„Могу да пишу шта хоће и ја се у то не мешам”, рекао је Гашић.

Министар је јасно показао да је одвојен од Војске, а она да нема везе са Министарством одбране. Војска је, наравно, како и Устав Србије налаже политички потпуно неутрална институција и искључиво извршни орган цивилних власти.

Ето докле може да нас доведе слобода медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси