Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нисам награђен за текст о Кустурици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2015.

Аутор: Зоран Јанић Извор: Политика

Нисам награђен за текст о Кустурици

У циљу истинитог и објективног извештавања јавности, поводом уводника у „Политици” од 8. фебруара 2015. под насловом „Носталгија за ‘деведесетим’”, замолио бих да објавите неке нужне исправке и разјашњења како би читаоци стекли пун увид у одређене чињенице које су у поменутом тексту у великој мери искривљене.

Пре свега, не одговара истини да награда НУНС-а и америчке амбасаде од 2011. године, коју сам добио за истраживачко новинарство (овог пута без наводника, како у тексту пише), има било какве везе са Емиром Кустурицом и са судским спором који се поводом тог текста води. Наиме, текст у којем се помиње Кустурица носи наслов „Новогодишња бајка за убице” и објављен је средином јануара 2011. године на порталима „Пешчаника” и „Е-новина”, док се награђени фељтон бави позадином Ђинђићевог убиства и објављен је под насловом „Кабинет доктора Коштунице”, у више наставака на већ поменутим порталима, али претходне године. Дакле, случај „Кустурица” и награде НУНС-а, под покровитељством америчке амбасаде, две су потпуно различите ствари.

Такође није тачно да сам било кад рекао или написао како је Кустурица „преносио спискове за одстрел професионалном убици”. То је неистина и о томе се можете обавестити чак и летимичним читањем горенаведеног текста. Надаље, није тачно и погрешно су пренете моје наводне речи како бих, упитан за доказе да је Кустурица био курир ДБ, „засигурно нашао доказе, само када бих могао да демонтирам српске службе безбедности”. Тако нешто никад нисам изјавио ни написао, али оно што јесам, и што често понављам, јесте да је Србија последња земља у Европи која није отворила тајна досијеа својих грађана (и доушника) нити је извршила реформе безбедносних служби.

Зоран Јанић, преводилац и есејиста

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси