Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац одбацио критике о стању медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2015.

Извор: www.blic.rs

Тасовац одбацио критике о стању медија

Министар културе и информисања Иван Тасовац одбацио је вечерас критике Репортера без граница и Балканске истраживачке мреже (БИРН) о стању медија у Србији, оценивши да су они промашили суштину и да "развој медијске ситуације води ка жељеном, европском циљу". Тасовац је у саопштењу набројао неколико, како је навео, "веселих чињеница" за "неупућене репортере", а којима се показује позитиван тренд у развоју медијске ситуације у земљи.

Он је подсетио да се у извештају Европске комисије наводи да је Србија знатно побољшала правни оквир у области медија и да је "постигла приметни напредак у области информационог друштва и медија", захваљујући доношењу сета медијских закона.

Додао је и да су у року донети сви подзаконски акти, који су омогућили расписивање конкурса за пројектно суфинансирање медија.

"Конкурси су у току, а комисије ће већински чинити представници медијских и новинарских удружења. Другим речима, неће држава делити новац, него ће о њему одлучивати медијски представници", рекао је Тасовац.

Министар је навео и да ће се до 1. јула окончати излазак државе из власничке структуре медија, као и да је почео упис у регистар медија којим се обезбеђује транспарентност власничке структуре и државне помоћи.

Поводом могућности утицаја на медије преко оглашавања, министар је казао да је на сајту министарства објављен Нацрт закона о оглашавању који би требало да буде усвојен током године, а који би репортери требало да прочитају.

"Детаља, и то веселих, о 'тужној' слици, има још, али претпостављам да репортерима и БИРН-у, они вероватно нису занимљиви. Колико сам схватио, њих више занимају езотерична стања у којима су ствари 'невидљиве, нетранспарентне, али лако доказиве", истакао је Тасовац у саопштењу које је завршио речима "И идемо у Европску унију. Све са доказима".

Раније данас извршни директор Репортера без граница и један од аутора извештаја о слободи медија у свету Кристијан Мир изјавио је да цензура у Србији "није директна, ни транспарентна, али је лако доказиво да постоји".

У интервјуу за портал Цензоловка, Мир је рекао да "власт у Србији има веома негативан однос према слободи медија" и да "гуши критичко, слободно извештавање, а притисцима на медије, који су често финансијски, преко реклама, утиче и на уређивачку политику".

Подсетивши да је по слободи медија у односу на претходну годину Србија пала за 13 места, Мир је оценио да је то "тужно за земљу која је кандидат за чланство у ЕУ".

Огласила се и Балканска истраживачка мрежа (БИРН) текстом у којем се наводи да недавна изјава европског комесара Јоханеса Хана о угрожавању слободе медија у Србији и Македонији показују да ЕУ одбија да види узнемирујући развој на Балкану и да то показује "кратковидост ЕУ".

Хан је у понедељак у Бриселу изјавио да је решен да прати све у вези са тврдњама да је дошло до погоршања положаја и слободе медија у Србији, али да су за то потребни докази и опипљиви налази, будући да Европска комисија ради сагласно нормама владавине закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси