Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мир: Индиректна цензура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2015.

Извор: Фонет

Мир: Индиректна цензура

Извршни директор Репортера без граница (РСФ) Кристијан Мир изјавио је за портал Цензоловка да власт у Србији гуши критичко, слободно извештавање, док притисцима на медије, који су често финансијски, преко реклама, утиче и на уређивачку политику.

 

"Цензура није директна. Она није ни транспарентна, али јелако доказиво да постоји", оценио је Мир, који сматра да Србија није јединствена у томе, јер такве ситуације постоје у разним државама у свету.

Према речима Мира, за РСФ нема дилеме да је развој медијске ситуације у Србији "тужан" и да не води ка жељеном, европском циљу.

На основу више примера знамо да је премијер Србије веома осетљив на критику, па и на критички постављена питања, указао је Мир у интервјуу за Цензоловку, вођеном протеклих дана на медијској конференцији у Софији. Пошто је европски комесар Јоханес Хан довео у питање документованост извештаја РСФ о медијима у Србији, Мир је узвратио да су независни медији и новинари били током 2014. године на удару озбиљних притисака у неколико случајева, упркос томе што је у току процес преговарања о приступању Србије ЕУ.

Илуструјући то на више конкретних примера, Мир је нагласио да слобода медија мора бити снажан услов за прикључење Србије ЕУ. Прошле године примећен је и знатан пораст злоупотребе медија, што је такође допринело паду на нашој листи. То је лош развој догађаја јер Србија жели да се прикључи ЕУ и као земља кандидат мора озбиљније да схвати важност независности новинара и потребу слободе медија, напоменуо је Мир.

Он сматра да премијер Србије не воли кад га међународне организације или невладине организације критикују, али објашњава да РСФ то ради да би Србија имала користи. Наш је циљ да се повећа слобода медија у целом свету, укључујући и Србију, а критика је нормалан део сваке снажне демократије и мора се прихватити, истакао је Мир. Највероватније у Србији нема директне цензуре, али има документованих случајева који показују да има индиректних притисака, указао је Мир и констатовао да је цензура индиректна и није транспарентна. Да би се ствари поправиле, Мир сматра да није довољан само притисак јавности, веч и да се организације цивилног друштва и новинари стално боре за слободу медија.

У Србији и региону има много храбрих организација и новинара који се боре, оценио је Мир и поменуо пример "храбрих колега из БИРН".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси