Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко су "бели медведи" у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2015.

Аутор: Драгиша Ковачевић Извор: Политика

Ко су "бели медведи" у Србији

Да ли ће инспектори Пореске управе Србије проверити под којим условима се врте рекламе на страним телевизијским каналима које овде гледамо

Остаће тајна колико аутограма су недавно поделиле естрадне звезде запосленима у Пореској управи. Доскорашњи први човек ове управе рече на РТС-у да његови људи „чешљају” кафане по Србији, а посебно су апострофирани угоститељски објекти на Златибору и Копаонику. У бакалницама и киосцима од сваког купца им се причињава да је инспектор. Таксисти трипут мере муштерију пре него што га питају „Је л' вам треба рачун?”

Све похвале за ове вредне и савесне државне службенике који утерују новац у буџет. Али, има и оних који не стрепе од инспектора - који годинама раде на „црно” а њих редовно заобилазе. У ствари, и да хоће, не могу да их нађу. Они су у Србији без адреса. Питате се - ко су ови ,,бели медведи”? Они су даноноћно у нашим домовима: омиљени телевизијски канали - Анимал планет, Фокс, Фокс лајф, Спорт клуб 1, 2 и 3, Универзал, Нешенел џиографик, Фокс крајм, Фокс муви, 24 кичен, Ем-ти-ви, Експлорер, ТВ 1000, Дискавери, Хистори...

Додуше, нису регистровани у Србији, немају дозволе РЕМ-а, не морају да поштују законе Србије, ван правног су, пореског и фискалног система ове земље и имају много - реклама.Ту се рекламирају угледне компаније. Чак и нека јавна предузећа, а приметна је и реклама Министарства трговине,туризма и телекомуникација које најављује дигитализацију. Рекламе се емитују даноноћно, а има их на стотине и не зна се колико трају јер се нигде не евидентирају. Маркетиншки експерти тврде да више од 30 одсто новца намењеног телевизијама одлази тим тзв. прекограничним каналима. Упућени кажу да има плаћања и у кешу.

Они други, који поштују законе (њих око 30), обратили су се многима, а највеће наде полажу у Пореску управу верујући да ће њихови вредни инспектори проверити под којим се условима врте рекламе на овим каналима, иако је то Законом о електронским медијима и Конвенцијом о прекограничној телевизији забрањено.

А да „странци” (у овом случају - прекогранични канали) у Србији имају статус недодирљивих уверили смо се прошлог четвртка на Дан жалости. Док су домаћи медији поштовали одлуку Владе Србије и прилагодили програм Дану жалости на Ем-Ти-Ви, Ви-Екс 1 и другим кабловским каналима цео дан трештала је музика и емитовани су филмови и серије. Због „Слагалице” и „Рођака са села” РТС-у се смеши пријава РЕМ-а, али „странце” нико и не спомиње. Њима РЕМ не жели да се замера.

Домаћи емитери (они који поштују све законе и редовно плаћају надокнаду РЕМ-у и од тих прихода живи ово регулаторно тело, а вишак уплаћује у буџет) очекују да ће Закон о оглашавању коначно забранити емитовање реклама на прекограничним каналима. А, ако се то не деси и „странци” наставе да раде на црно, онда је то јасна порука домаћим телевизијама - Србија може и без вас. Живео Фокс крајм!

Власник СОС канала

Драгиша Ковачевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси