Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Давидовићеви Забавници у Народној библиотеци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2015.

Аутор: А. В. М. Извор: Данас

Давидовићеви Забавници у Народној библиотеци

Поводом обележавања Сретења и Дана државности Републике Србије, јуче је у Народној библиотеци изведен концерт хора Еквилибријум са делима српских композитора, пре свих Мокрањца.

 

Истовремено, у специјалној комори испред централне читаонице НБС изложено је неколико првих бројева Забавника који је 1815. покренуо у Бечу Димитрије Давидовић, творац првог српског Устава.

Интересантно, Давидовић је остао упамћен управо по Уставу, иако је пре писања овог документа био предани културни посленик који је својим прегнућима у великој мери задужио целокупну српску културу.

Две године пре Сретенског устава издао је прве Новине сербске, чиме је тадашње српско новинарство доживело неку врсту процвата, будући да до тада новинарство није било заступљено у правој мери. Тадашње прве српске дневне новине имале су као уређивачки императив културу и просветитељство, а не политику.

Када је реч о Забавнику, он прати линију развоја и значаја који је Захарије Орфелин започео периодиком - Славеносербским магазином, који је покренуо у 18. веку, али који је доживео само један број.

Први забавник није имао сталне рубрике, али потом су се усталиле као приповетке, загонетке, есеји о српству и идентитету, а сваки је садржао и календар.

Давидовић је био аутор неколико текстова, међу осталима и о идентитету Срба, а који је објављен у Годишњаку 1821. године

Посебан значај Димитрија Давидовића је у томе што је све ове подухвате извео у готово немогућим условима. За Новине сербске уложио је два своја мираза, немајући финансијску подршку. Забавник у почетку није имао довољно претплатника, па су му помогли тадашњи виђенији људи, чак и кнез Михаило Обреновић са 100 дуката.

Давидовић никада није био задовољан постигнутим и сматрао је да је прави потпорни стуб културе издаваштво и то о трошку издавача, а не писца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси