Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угушене слобода говора и критичка мисао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2015.

Извор: Бета

Угушене слобода говора и критичка мисао

Медији у Србији изложени су цензури и аутоцензури незапамћеној на Балкану, али новинари морају да се отргну притисцима и наставе да пркосе, поручили су у четвртак учесници трибине "Ослободи медије".

 

Како је речено на дебати о медијским слободама у Београду, "деведесетих је власт убијала новинаре, а сада их убија финансијски".

"Власт притиска медије и контролише их преко новца који дају преко скривених уговора и у таквој ситуацији немогуће је очекивати критику власти", рекао је главни и одговорни уредник "Јужних вести" Предраг Благојевић.

Он је упозорио да се се може очекивати решавање ситуације када је у питању финансирање медија, али да је веома тешко ослободити новинаре аутоцензуре.

"Новинари морају да наставе да критикују, да пркосе и по мени излаз су млади новинари који нису имали прилике да се загаде", поручио је Благојевић.

Директорка Балканске регионалне истраживачке мреже (БИРН) Гордана Игрић оценила је да су слобода говора и критичка мисао у Србији угушене и да нису ни били свесни размера, док нису објавили текст о испумпавању воде у копу Тамнава западно поље.

Она је истакла да је мали број медија пренео то истраживање, а да је због његовог објављивања месец дана трајала кампања против БИРН-а, која се претворила у сукоб на релацији премијер Србије Александар Вучић и Европска унија.

"За две недеље кампање против БИРН-а, објављена су 294 прилога у медијима, а ми смо позвани само десет пута и то не од стране главних медија", казала је Гордана Игрић и додала да "то не значи да медији не желе да пишу, већ да су потпуно поробљени у економски девастираној земљи".

Новинарка недељника "Време" Јована Глигоријевић истакла је да су притисци на медије нормална ствар и да не треба очекивати да ће нестати, али да се морамо борити против њих.

"Слобода се осваја", поручила је Јована Глигоријевић уз оцену да истраживачко новинарство у Србији постоји.

Она је рекла да у притисцима на БИРН, омбудсмана Сашу Јанковића и "Време" препознаје "рукопис" Владимира Бебе Поповића, некадашњег шефа Бироа за комуникације у влади Зорана Дјидјића.

"У свему томе препознајем рукопис Владимира Бебе Поповића који је од медијског саветника постао првосвештеник храма новинарског бешчашћа", казала је Јована Глигоријевић.

Правни саветник за медијске слободе у ОЕБС-у Мирослав Јанковић говорио је о притисцима на новинаре на интернет порталима и том приликом указао да је број напада на жене три пута већи од напада на мушкарце блогере и новинаре и да су оне изложене сексуалном узнемиравању.

Учесници трбине су се сагласили да је за "освајање слободе у медијима", неопходно направити ширу коалицију новинара, представника цивилног друштва и градјана.

"Наша одговорност је што медији нису слободни, нас градјана и удружења градјана и ми сви морамо да се повежемо и боримо се за слободу изражавања", рекла је Маја Стојановић из Куће људских права и демократије.

Осим позива за уједињавање професије у заштити права, главни и одговорни уредник Кикиндских новина Жељко Бодрожић поручио је да је неопходно "рашчистити и са људима који су огадили професију".

Организатори дебате, Кућа људских права и БИРН, истакли су да је ово само прва дебата и најавили су да ће се од сада једном месечно организовати догадјаје на тему слободе медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси