Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Регистар медија у Агенцији за привредне регистре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2015.

Извор: Танјуг

Регистар медија у Агенцији за привредне регистре

Агенција за привредне регистре (АПР) почеће од сутра да води Регистар медија, чиме ће престати са радом Регистар јавних гласила.

АПР ће електронске податке из Регистра јавних гласила унети у базу података новог Регистра медија по службеној дужности, док ће издавачи медија имати рок од шест месеци да испуне законску обавезу пријављивања података који се нису регистровали у старом регистру.


Успостављањем новог регистра биће обезбеђена јавност података и докумената о правним и физичким лицима која имају више од пет одсто удела у оснивачком капиталу издавача и о њиховим повезаним лицима, као и податке о другим издавачима у којима та лица имају више од пет одсто удела у оснивачком капиталу.

Јавности ће бити стављени на увид и подаци о државној помоћи и новчаним средствима која медијима додељуују државни органи, локална самоуправа, организације са јавним овлашћењима или правна лица које оснива или финансира Република Србија, аутономна покрајина или локална самоуправа.

Регистар ће пружати и јавне податке о просечно продатом тиражу медија у календарској години који ће се пријављивати до 31. марта текуће године, за претходну годину.

Преко линка "Претрага података" биће омогућен приступ јавним подацима из Регистра медија, а Агенција ће сутра на својој интернет страници www.апр.гов.рс, објавити нове обрасце регистрационих пријава, као и упутства о потребној документацији за регистрацију медија по новом Закону о информисању и медијима, саопштила је АПР.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

12.02.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:13

Apsurd

Zakon o javnom informisanju i medijima ne sadrzi u Glavi VI odredbu o obavezi prijavljivanja i registrovanja podataka u Registar medija, ali zato sadrzi u clanu 40. obavezu prijavljivanja promene registrovanih podataka i dokumenata, a u clanu 136. tacka 2. zaprecena je novčana kaznom od 100.000 dinara do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - izdavač, ako u roku od 15 dana pravno lice - izdavac ne prijavi nastale promene podataka koji se vode u Registru (član 40).

Apsurd.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси