Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода медија: Србија пала за 13
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2015.

Извор: Бета, Б92

Слобода медија: Србија пала за 13

Србија је 67. земља на светској ранг листи по слободи медија за 2014. и пала је за 13 места у односу на претходну годину, објавили су Репортери без граница. Невладина организација за заштиту новинара Репортери без граница (РСФ) са седиштем у Паризу, навела је да се, према годишњем индексу, бележи већи степен кршења слободе информација у 180 земаља, на свим континетнима. РСФ додаје да се највећи пад између два извештаја бележи у региону ЕУ-Балкан.

На списку 180 држава, испред Србије су Словенија (на 35. месту), Хрватска (58), БиХ (66), а иза су Црна Гора (114) и Македонија (117).

Осим балканских земаља, на листи се око Србије налазе и Папуа Нова Гвинеја (56), Малави (59), Јапан (61), Гвајана (62), Доминиканска Република (63), Мадагаскар (64), Мађарска (65), Маурицијус (68), Грузија (69), Хонг Конг (70), Сенегал (71), Молдавија (72) и земља која је посебно истакнута као једна од оних са највећим падом - Италија (73).

РСФ је рангирала Косово, које је на 87. месту у извештају ове организације, што је за седам места ниже него претходне године.

Финска, Норвешка и Данска су на врху с највећом слободом медија, док је најлошија ситуација у Туркменистану, Северној Кореји и Еритреји.

РСФ у извештају наводи да су САД по слободи медија пале за три места и да су на 49. месту, Русија је пала за четири места и налази се 152. месту.

РСФ сваке године објављује извештај и прави списак земаља узимају у обзир неколико фактора - ниво злоупотребе медија, степен плурализма, независност медија, животна средина и аутоцензура, правни оквир, транспарентност и инфраструктура.

Листу РСФ можете погледати на овом линку, а извештај на овом линку.

Подсетимо и да је средином јануара агенција Тањуг објавила и вест о напретку Србије на листи РСФ, коју су предели бројни домаћи медији укључујући и Б92. Испоставило се да је у питању била листа из прошле године, а Тањуг је навео да је у питању била ненамерна грешка.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси