Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРН поднео жалбу повернику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2015.

Извор: Бета, РТВ

БИРН поднео жалбу повернику

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) саопштила је да је поднела жалбу поверенику за информације од јавног значаја, јер ЕПС ни након 26 дана није доставио информације и документа у вези са тендером за испумпавање воде и муља на површинском копу РБ Колубара "Тамнава - Западно поље".

У саопштењу, БИРН је навео да је јуче поднео жалбу поверенику. БИРН је 14. јануара 2015. године, на основу Закона за приступ информацијама од јавног значаја, затражио од ЕПС-а да омогући увид у копије докумената које би помогле да се до краја расветле околности под којима је расписан тендер и донета одлука да се посао додели предузећу "Енерготехника Јужна Бачка".

Како се наводи, БИРН је тражио доказ о референцама конзорцијума који чине "Енерготехника - Јужна Бачка" и румунски "Неш" за посао испумпавања великих вода, елаборат о техничком решењу посла испумпавања замуљане воде и муља, документа о техничким карактеристикама пумпи које ће се користити, као и структуру понуђене цене.

Спорни тендер се нашао у центру медијске пажње након што је БИРН обелоданио податке о српској компанији "Енерготехника Јужна Бачка" и њеном партнеру, фирми "Неш", којима је додељен уговор вредан око

15 милиона евра за испумпавање 187 милиона кубика воде и муља из колубарског копа "Тамнава â€" Западно поље", пише у саопштењу.

Додаје се да је БИРН-ово истраживање открило и да "иако је један од услова тендера био да понуђачи морају да имају најмање једну релевантну референцу на пословима испумпавања великих вода, ни један ни други члан конзорцијума који је победио на тендеру није имао претходно искуство на таквим пословима".

"Истраживање је даље показало да конзорцијум не само што није имао искуства у пословима испумпавања великих вода, него да заправо није ни извео све радове за које је ангажован од стране ЕПС-а. Уместо тога, овај конзорцијум је ангажовао холандску фирму 'Ван Хек', која није била наведена у пријави конзорцијума као подизвођач", навео је БИРН.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси