Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Добили одштету због минималца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2015.

Аутор: В. Ћирић Извор: Вечерње новости

Добили одштету због минималца

Двадесет новинара, сниматеља и техничара запослених у РТВ Цариброд добило је колективни судски спор против матичне куће, чији је оснивач локална власт, а пред лице правде су доспели јер су им, средином прошле године, смањени коефицијенти за исплату зарада.

У зависности од школске спреме, то смањење износило је од десет до 30 одсто...

С обзиром на то да је пресуду Основног суда у Димитровграду потврдио и Виши суд у Пироту, она је постала правоснажна, односно РТВ Цариброд је дужна да оштећенима исплати комплетне прошлогодишње зараде за мај и јун када су коефицијенти и смањени те разлику у зарадама, са припадајућим каматама.

Истом пресудом, поменута медијска кућа обавезана је да уплати и разлику у доприносима који су уплаћивани у Фонд ПИО, јер су после незаконитог смањења плате готово сви били на минималцу...

На крају, РТВ Цариброд која се финансира из општинског буџета мораће да плати и судске трошкове који износе око пола милиона динара.

У образложењу пресуде, на двадесетак страна, наводи  се да није поштован Уговор о раду, односно члан 15 Правилника, а смањење коефицијената је уследило после анекса иницираног одлуком Општинског већа упркос томе што су новинари и даље уобичајено радили свој посао и није се променило било шта што би захтевало смањење: нити у погледу стручне спреме која се захтева, нити  у погледу обима посла....

Сукоб запослених у једној од најстаријих медијских кућа у Пиротском округу са општинским руководством само у одштетама "тежак" више стотина хиљада догодио се у време када је на челу општине био Небојша Иванов, недавно смењени председник, који је изгубио скупштинску већину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси