Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стручњаци за, Г17 плус против
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2009.

Извор: Данас

Стручњаци за, Г17 плус против


Београд - Председник СПС и заменик председника Владе Србије Ивица Дачић покренуо је иницијативу да се изради потпуно нови закон о јавном информисању и позвао представнике власти, медија, новинарских удружења, међународних организација, као и стручњаке, да се активно укључе у израду новог, за све прихватљивог закона.


Медијска удружења и стручна јавност подржавају идеју заменика премијера, док је коалициони партнер социјалиста и иницијатор тек усвојених измена Закона о информисању, Г17 плус, оценио да је реч о Дачићевом политичком маркетингу.

- Моја лична иницијатива је да се целовито промени Закон уз учешће владине радне групе, новинара, међународних организација. Не знам да ли ће наићи на одобравање, али сматрам да је логично да буде прихваћена како би се постигао што шири консензус за законску регулативу у области медија. Верујем да је израда новог закона најбоље решење. Сада је измењено неколико чланова, а у наредних неколико месеци, пола године до годину дана, имали бисмо целовита и системска законска решења око свих сада спорних питања. На крају, добили бисмо текст закона прихватљив за све - истиче Ивица Дачић у изјави за Данас и додаје да своје политичке ставове не усмерава према томе да ли се они допадају Г17 плус.

Влајко Сенић, функционер странке Млађана Динкића, сматра да идеја о доношењу потпуно новог закона о информисању лансирана у јавност петнаестак дана по усвајању измена тог закона није нимало добра.- Измене постојећег закона изазвале су у владајућој коалицији огромне проблеме и постојала је бојазан да Влада због тога падне. Зато сматрамо да није добро поново дизати тензије - каже Сенић.

У владајућој Демократској странци има мишљења у прилог Дачићеве иницијативе. Горица Мојовић, чланица Одбора за културу и информисање у републичком парламенту, каже да није лоша идеја да се читава медијска област поново претресе.

- То сада можемо учинити мирније главе и у сарадњи с медијским удружењима и стручном јавношћу. Можемо и с правног аспекта добити потпуно пречишћен и добар текст - оцењује госпођа Мојовић.

На питање Данаса због чега се онда толико журило са измена постојећег закона, она одговара да су припреме, ипак, трајале прилично дуго, уз јавну расправу и консултовање стручњака. Она сматра и да тек донети Закон није лош, али да не би било лоше ни уредити читав медијски простор.

Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, каже да је у Србији постало готово нормално да политичари лансирају неку идеју по принципу „хајде да мењамо закон“. При том мало ко од њих налази за сходно да објасни зашто то чини и да објасни шта тим иницијативама заправо жели да постигне.

- Не знам како да тумачим Дачићеву иницијативу. Уколико је она усмерена ка отклањању последица тек донетих измена Закона о информисању онда сам ја потпуно за - каже Вељановски.

За доношење новог закона о информисању је и Весна Пешић, једина посланица ЛДП која је у парламенту гласала против Владиног предлога. Она каже и да је првобитна идеја ЛДП била да се новим законским решењима уреди читав медијски простор.

- Доношење новог закона биће прилика да се консултују стручна јавност и медијска удружења и да се одрже јавне расправе, које су саставни део демократске процедуре доношења закона, а која је и у овом случају била заобиђена - истиче Пешићева.

Да је Дачићева иницијатива добра сматра и Јелка Јовановић, потпредседница Независног удружења новинара Србије. Она каже да је идеја председника СПС на трагу онога што је НУНС договорио с ЛДП.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, слаже се да је потребно формирати нову радну групу за израду медијских закона и да је доношење новог закона о информисању једини начин да се превазиђу проблеми.

М. Р. Миленковић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси