Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Упис медија у Регистар по новим правилима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2015.

Извор: РТВ

Упис медија у Регистар по новим правилима

Упис у Регистар медија по новим правилима почеће 13. фебруара, најавио је државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић наводећи да ће на тај начин први пут бити доступни и подаци о власничкој структури у медијима, као и о државној помоћи која ће им бити додељена. На трибини ''Зашто нема синдиката у приватним медијима у Србији'' у организацији Синдиката новинара Србије, Мирковић је рекао да ће Регистар бити и идеална прилика да се утврди колико медија има у Србији, јер постојећи подаци Агенције за привредне регистре не показују објективан број јавних гласила и медија у Србији.

 

Навео је да је тренутно регистровано 1.363 јавних гласила, али да њихов број стално расте.

"Сасвим сам сигуран да ћемо констатовати да имамо велики број медија имајући у виду економску ситуацију и буџете за рекламе", каже Мирковић и оцењује да ће бити врло захтевно за медије да опстану на тако захтевном тржишту.

Подсетивши да је у току конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, Мирковић је најавио да ће до краја 2015. године бити расписан још један конкурс како би се и медијима које очекује приватизација омогућило да се пријаве.

Када је реч о синдикалном организовању у медијима, Мирковић каже да запослени не препознају такво организовање, наводећи да као неко ко је дуго радио у приватном медију нема искуства да је било ко спречавао формирање синдиката нити опструисао синдикално организовање.

Оценио је да треба подизати свест о томе ко треба да ради на формирању синдиката јер то није питање власника медија, него запослених.

Поводом навода из истраживање "Медијска сцена Србије 2014", које је спровео Синдикат новинара Србије (на основу пројекта Министарства културе и информисања), да власници медија индиректно забрањују оснивање синдиката, Мирковић каже да није добио ниједан доказ који поткрепљује ту тврдњу.

На трибини се расправљало о томе зашто синдикати у Србији нису активни, о тешком положају новинара, као и о судбини медија после приватизације.

Професор ФПН Раде Вељановски, који је учествовао у писању медијских закона, предложио је да се пропише да се државна помоћ неће додељивати медијима у којима нема синдикалног организовања, што је наишло на одобравање представника Синдиката новинара Србије.

Чланица владиног Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић казала је да оснивање синдиката посао запослених и да није забрањено, наводећи да је питање синдикалног организовања важно и да ће бити део извештаја о медијима који тај савет припрема, а који би требало за две седмице да буде упућен Влади Србије.

О искуствима у Европи говорила је директорка Европске федерације новинара Рената Шредер која је оценила да су новинари и њихове синдикалне организације у тешкој ситуацији, да их власници експлоатишу, и да све већи број њих раде као "слободни новинари".

Она је навела да Европска комисија предузима мере за спречавање и одвраћање од непријављивања медијских радника, истичући важност синдикалног организовања.

На трибини су о искуствима у Хрватској, Македонији и Црној Гори говорили представници тамошњих синдиката.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

06.02.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:51

Samostalna elektronska izdanja (publikacije)

Pod medijem se u smislu Zakona o javnom informisanju i medijima naročito podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom (clan 29. stav 2).

Mediji, u smislu ovog zakona nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, osim ako nisu registrovane u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom (clan 30. stav 2).

Da li ce se u Registar medija registrovati sva samostalna elektronska izdanja (publikacije)?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси