Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Транспарентност: Уредити државно и политичко оглашавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2015.

Извор: Бета

Транспарентност: Уредити државно и политичко оглашавање

Организација "Транспарентност Србија" саопштила је данас да је лоше што актуелни нацрт Закона ооглашавању не уређује питање оглашавања државних органа иполитичких странака, јер у тим областима постоје бројни проблеми.

Како наводе у тој организацији, актуелна регулатива је непотпуна и недоследна јер се, на пример, за оглашавање државних органа на ТВ и радио станицама не спроводе јавне набавке, а за огласе у штампи и билборде се спроводе.

Такође, нема правила која би обезбедила да кампање државних органа буду сврсисходне, а политичко оглашавање ван кампање забрањено јесамо у електронским медијима.

"Неки од тих проблема би могли да се реше кроз Закон о оглашавању. У сваком случају, његово доношење је прилика да се о свим овим проблемима поведе дискусија и да се пронађе најбоље нормативно решење", истиче "Транспарентност".

Медијска стратегија из 2011. предвиђа као помоћ медијима да се оглашавање државних органа врши без посредничких агенција, али досада ништа није урађено по том питању, додаје се у саопштењу зајавност.

Лоша страна актуелног Нацрта је то што за оглашавање државних органа и политичких субјеката не би важила општа правила која важе за комерцијално оглашавање, као што су забрана дискриминације, изазивања мржње, злоупотреба односа зависности, непристојне поруке, изазивање страха и агресивности код малолетника, као и забрана дискриминације оглашивача од стране медија, наводи ТС.

"Транспарентност" додаје да је такође подржала предлоге које је увези са овим законом упутила Асоцијација независних медија (АНЕМ).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси