Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шкоро: Постоје политички притисци на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Шкоро: Постоје политички притисци на медије

Када је реч о слободи медија у Србији, новинари се и даље суочавају с претњама, застрашивањима, као и политичким притисцима, наводи Хјуман Рајтс Воч. Да изношење јавне критике на рачун актуелене власти може да кошта смене са функције потврђује некадашњи шеф деска у Вечерњим Новостима Срђан Шкоро. Због гостовања у Јутарњем програму РТС-а 27. априла, у коме је критиковао избор министара у новој Влади, пребачен је у лист Спорт, који такође издаје компанија Новости.

 

"После мог гостовања СНС је упутио то чувено саопштење које је наблаже речено бахато, где је оптужио РТС да води неку прљаву кампању против њих, после тога је уследило све ово што је уследило, чак је и сам премијер говорио да је то исхитрено саопштење, али је његов садржај очигледно одобравао, јер не верујем да би га они објавили да није и онда имате ту моју смену", каже Шкоро за Н1.

Међутим, из Вечерњих новости кажу да политичког утицаја да се смени Срђан Шкоро није постојао, иако је урединка тог листа лично позвао премијер Александар Вучић.

"Вучић мени каже јел знаш да ће сви сада да кажу да сам ја интервенисао, реко на таквој си позицији да ти замерају сваки дан нешто, па нек ти замере и ово, али ја нисам могао више ово да трпим, могао сам да сачекам два месеца па да кажу, то је тактички митровић је два месеца чекао да смени о Шкору", каже Ратко Дмитровић.

УНС: Цензура драстично порасла

Из Удружења новинара Србије истичу да је цензура у новинарству драстично порасла у односу на претходне године и да је слобода јавног мисљења сведена на минимум.

"Верујемо да је ово порука и за друге новинаре да ако се не слажу са оним што руководство очекује од њих да мисле и то још изрекну јавно могу да буду кажњени", каже Драгана Бјелица.

Случај смењивања Срђана Шкора, епилог ће добити на суду, пошто је тужио компанију због смене.

Када је реч о слободи медија ХРВ наводи да је од јануара до августа прошле године пријављено пет напада на новинаре, три директне претње и 12 случајева политичких и других притисака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси