Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Интернет није "јавно мјесто"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2015.

Аутор: О. П. Извор: Данас

Интернет није "јавно мјесто"

Управни одбор Удружења/Удруге БХ новинара оцјењује неприхватљивим приједлог Владе Републике Српске да у новом закону о јавном реду и миру дефиницију јавног мјеста прошири на интернет и друштвене мреже, с циљем ограничавања слободе изражавања путем интернета, као и кажњавања њихових корисника и посјетитеља високим новчаним и затворским казнама.

 

Наглашава се да проширивање дефиниције „јавног мјеста“ из стварног на виртуални свијет представља најгрубљи облик правног насиља над слободом изражавања и завођење цензуре над интернетом, што је у директној супротности с Европском конвенцијом о људским правима и Међународним пактом о грађанским и политичким слободама.

У Удружењу наводе да ти документи, у најкраћем, промовирају слободу мишљења и изражавања, као и примања и преношења информација и идеја „без мијешања јавне власти и без обзира на границе“.

Новинари подсјећају Владу РС како Вијеће Европе чак налаже потпуно супротна поступања од рјешења каква су предложена у новом закону о јавном реду и миру.

Ова европска институција, подвлачи се, позива владе земаља чланица Вијећа Европе да унапређују слободу изражавања на интернету на начин да доносе законе и практичне мјере које ће „спријечити сваки облик државне и приватне цензуре“ над интернетом и друштвеним мрежама.

У том контексту, намјера Владе РС-а да правно осигура „заробљавање“ интернета у јавни простор под властитом контролом, у најмању руку као да је ријеч о Тргу Републике Српске или Тргу Крајине, а не глобалној свјетској и комуникацијској мрежи, представља поступак без преседана, чије доношење може резултирати затирањем критичког мишљења и пропитивања рада јавне власти, као и забрану изношења ставова и идеја које нису по вољи владајућим структурама у овом ентитету истиче се у саопћењу.

Стога Управни одбор БХ новинара позива Владу РС да хитно повуче из парламентарне процедуре закон о јавном реду и миру, те јавно одустане од недемократских мјера и поступања супротних потребама и интересима грађана Републике Српске.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси