Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саша Јанковић ускоро доноси одлуку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2009.

Извор: Глас Јавности

Саша Јанковић ускоро доноси одлуку


- Заштитник грађана Србије Саша Јанковић изјавио је јуче да ће за неколико дана донети одлуку да ли ће Уставном суду поднети предлог за оцену уставности спорних измена Закона о јавном информисању.

- Радна група омбудсмана, коју чине еминентни професори и стручњаци из области уставног права, медија и адвокатуре, припрема основ за мишљење да ли заштитник грађана треба да покрене поступак за оцену уставности пред Уставним судом или не - рекао је Јанковић и додао да је од новинарских удружења добио више предлога да то учини.Јанковић је истакао да се радна група фокусира на неколико питања „која су се искристалисала као евентуално спорна - питање регистрације, односно забране рада због регистрације, питање високих казни, ствари као што су упућивање судијама, практично наређења упутстава како и које мере да предузму у одређеним ситуацијама, што може бити спорно са становишта слободе суда“.

- Ако заштитник грађана као овлашћени предлагач поднесе предлог Уставном суду за оцену уставности, тог момента Уставни суд заседа и одлучује да ли ће тај поступак евентуално ићи по хитној процедури уколико постоји посебна друштвена потреба за тим или ће ући у редовну процедуру - објаснио је Јанковић.

Према његовим речима, Уставни суд може да одлучи да су одређене одредбе закона или евентуално цео закон несагласан са Уставом и да стави ван снаге спорне одредбе или цео закон.

- Наш посао је да проверимо да ли закон оставља могућност да његовом применом дође до угрожавања слободе медија, и ако оставља такву могућност, небитно је да ли је до тога заиста и дошло, ако јесте ми ћемо га оспорити пред Уставним судом - поручио је Јанковић.

 Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси