Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почело суђење Шкоро-Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2015.

Извор: Б92

Почело суђење Шкоро-Новости

Пред Првим основним судом у Београду почело је суђење новинара Срђана Шкора и "Вечерњих новости", листа у коме је до пре девет месеци радио као шеф деска.

 

Шкоро је тај лист тужио због незаконите смене и премештања у спортски лист Спорт. За Јутарњи дневник Радија Б92 каже да је уверен да је прави разлог његове смене, гостовање у Јутарњем програму РТС односно изјава да нема превелика очекивања од владе премијера Вучића.

"Десет месеци сам обављао посао шефа деска и никаквих примедби није било на мој рад. После тог гостовања уследила је смена, а затим саопштење главног и одговорног уредника Ратка Дмитровића, не мени, него листу Политика у јавности, где је навео да сам ја толико лоше радио да се то не може трпети ни један дан. У одговору на моју тужбу, они кажу да сам унапређен, а питање је ко још унапређује човека којим није задовољан. Такође, сигурно унапређењем не смањују плату за више од 50 одсто", рекао је Шкоро.

Он је навео да је свакоме јасно о чему се ради, а навео је и да су "Новости" још тада знале да ће продавати лист "Спорт", што на крају значи његово избацивање на улицу.

У одговору на тужбу Срђана Шкора Вечерње новости су навеле да је овај новинар који је до тада пратио политичке и друштвене теме, у спортски лист премештен због "потреба процеса и организације рада" као и да су то наметнуле "измењене околности".

Новости у одговору на тужбу наводе и да ново радно место одговара стручној спреми Шкора који, сматрају Новости, није пружио "конкретан доказ" да је његов премештај казна. Новости Шкору замерају и што тужбу није написао ћирилицом!

Срђана Шкора заступа адвокат Удружења новинара Србије Зоран Лакићевић. Драгана Бјелица, која ће у име УНС-а пратити процес, каже за Радио Б92 да је став удружења да је смена Шкора незаконита и да он мора бити враћен на адекватно радно место.

"Адвокат Шкора је навео да су разлози наведени у образложењу уопштени и да су суштински казна за оно што је он изрекао на РТС-у, када је коментарисао састав владе пред њено формирање. Он је избрисан из импресума, премештен је са једног од најодговорнијих места у редакцији у лист Спорт, за који смо недавно сазнали да се продаје", каже Бјелица.

Срђана Шкора заступа адвокат Удружења новинара Србије Зоран Лакићевић, a компанију Новости адвокатска канцеларија Фила.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

28.01.

2015.

Петар [нерегистровани] у 19:04

Да, ћирилица је службено писмо у Србији!

Новости у одговору на тужбу наводе и да ново радно место одговара стручној спреми Шкора који, сматрају Новости, није пружио "конкретан доказ" да је његов премештај казна. Новости Шкору замерају и што тужбу није написао ћирилицом!
.............................

Чему знак узвика, драге колеге? ж
Према Уставу Републике Србије, члан 10, став 1, у Републици Србији је у службеној употреби српски језик и ЋИРИЛИЧНО писмо.
Такође и Закон о службеној употреби језика, у чл. 1 наводи да је у службеној употреби у Републици Србији српски језик и ћирилично писмо.
Наравно, националне мањине имају право на свој језик, и своје писмо, без обзира да ли је оно ћириличхо (на пример Русини, Македонци, Бугари...) или латинично (Хрвати, Албанци, Роми, Мађари...).
Колико смо могли да прочитамо у штампи, колега Шкоро се суду обратио на српском језику, који је његов матерњи, а чуђење заслужује, игнорисање законских и уставних одредби о службеном писму, а не указивање тужене стране, у парничном поступу, на наведени процесни разлог, који је, сам за себе, само ако судија има храбрости да примени Устав и Закон о службеној употреби језика, за одбацивање Шкорове тужбе, као неуредне. Тим прев што је Шкоро, у овом поступку, користио услуге стручног лица, пуномоћника, који је адвокат, те не би могао да се евентуално, оправда да је "неука странка".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси