Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Питање Космета није решено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2009.

Извор: Глас Јавности

Питање Космета није решено


БЕОГРАД - Одсек Уједињених нација за јавно информисање (ДПИ) направио је преседан тиме што је препоручио новинарима да убудуће што више пишу о Косову! Међутим, оваква иницијатива обрадовала је саговорнике Гласа јавности који примећују да представљање Косова као проблема, а не решеног случаја, Србији и те како иде на руку.

У извештају названом „Десет прича о којима би свет требало више да чује“, набраја се низ тема које погађају људе у одређеним деловима планете, док је конкретно за Косово наведено да је „једнострано проглашење независности јужне покрајине од Србије, фебруара 2008. године, отворило могућност да се након десетогодишњег периода мира и стабилности на западном Балкану поново активира „буре барута“.

Председник Покрајинског одбора ДСС Вук Антонијевић сматра да би објективно и избалансирано извештавање о стању у јужној српској покрајини свима користило.
- Истина о Косову би помогла свима, јер на Косову нико не живи добро, ни Срби ни Албанци. Сада се стиче утисак да се та тема прилично истрошила, и да је Косово остало на маргинама пажње светске јавности, а да се фокус померио ка истоку, ка Ираку и Авганистану, где моћне државе имају своје интересе. Верујем да је циљ УН да пошаљу поруку која ће свету рећи истину, а не ону која ће служити даљој промоцији косовске независности - сматра потпредседник ДСС.

Председник скупштинског Одбора за Космет Љубомир Краговић истиче да је ово само доказ да је влада погрешила када је фокус са УН пребацила на ЕУ.
- У УН имамо много више пријатеља него у Европи и док год се о Косову буде разговарало у УН имаћемо заштиту. Иницијатива ДПИ је позитивна за разлику од извештаја који стижу из ЕУ са оценом да је ситуација на Косову стабилна. Лаж је да постоји владавина права на Косову, јер тамо влада безакоње, људима је ограничена слобода кретања и ускраћено им је право на рад - наводи функционер СРС.

Бивши југословенски амбасадор у УН Владислав Јовановић такође мисли да истицање Косова као отвореног питања иде у прилог нашој земљи.
- Не сећам се да је икада раније ДПИ предлагало новинарима о чему да пишу. То што је међу темама и проблем Косова збуњује, јер Америци није у интересу да се Косово нађе у фокусу пажње светске јавности као нерешен случај. То ће нам веома користити, јер што се више о Косову буде писало као о проблему, а мање о свршеној ствари, утицаће и на одлуку оних земаља које су спремне да признају Косово да такву одлуку одложе - убеђен је Јовановић.

Са друге стране, саветник председника Косова Џавит Бећири, који је пре десетак дана најавио да ће званичници Косова искористи годишњу седницу Скупштине УН да међу чланицама лобирају за признавање Косова, сматра да оваква иницијатива УН има везе са активностима косовских политичара.

- Институције Косова раде на томе да што више држава призна Косово као суверену и независну државу - истиче Бећири.

Антрфиле :

УН жели да одржи контролу на КиМ


Саговорник Курира из Владе Србије указује да ова препорука ДПИ значи да „питање Косова није решено“.

- Иако то неки упорно желе тако да прикажу, ствари су далеко од идеалног. Подстицање од стране једне од најважнијих светских организација да Косово остане под лупом јавности, свакако је иницијатива коју држава Србија поздравља.

Чињеница је да ова препорука Одсека УН значи да им је стало да одрже контролу на Косову на шта их обавезује и Резолуција 1244 - каже наш саговорник.

Ј. Јовановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси