Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О порнографији и (не)радним данима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2015.

Извор: Фонет, Танјуг, РТВ

О порнографији и (не)радним данима

Министарство културе и информисања поднело је захтев за покретање прекршајног поступка против главног уредника дневних новина "Курир" "због порнографског садржаја објављеног на насловној страни", овог листа у недељном издању, саопштило је јуче ово министарство. Министарство је јуче упутило жалбу Савету за штампу јер је објављеним порнографским садржајем "Курир" прекршио Кодекс новинара Србије који позива новинаре на одговорност и којим је забрањено користити непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу.

 

Министарство подсећа да према члановима 77. и 78. став 2. Закона о јавном информисању и медијима није дозвољено објављивање порнографског садржаја који може да нашкоди моралном, интелектуалном, емотивном или социјалном развоју малолетника а не садржи видно упозорење да је у питању порнографски садржај или упозорење да није намењен малолетницима, наводи се у саопштењу.

Тома Фила за Курир: "Изгледа да се неко ту препознао, па му је засметало"

Дневни лист Курир у јучерашњем издању указује да насловом страном, објављеном у недељу, на тему "Политичар са женом ишао на оргије", није прекршен Закон, нити има речи о пронографији, како то сматра Министарство културе и информисања, које је најавило да ће, због тога, поднети прекршајну пријаву и жалбу Савету за штампу.

Курир се, при томе, позива на оцену др Милице Вучуровић, која је докторирала на теми порнографије, по којој на насловној страни "нема ни говора о томе".

То сматра и адвокат Тома Фила, који напомиње да се "изгледа неко ту препознао, па му је засметало".

Курир приговара Министарству и што је на ову насловну страну реаговало одмах, иако је у питању био нерадни дан.

Такву ажурност није показало пре десетак дана, у случају насловне стране Информера, када се огласило тек после три дана, "правдајући се нерадним викендом", напомиње Курир.

Министарство снажно подржава и саморегулацију

Министарство културе и информисања је у недељу најавило да ће покренути прекршајни поступак против одговорних лица у Куриру због порнографског и сензационалистичког садржаја на насловној страни недељног издања тог дневног листа.

"Министарство најоштрије осуђује објављивање оваквог садржаја који је у супротности са Законом о јавном информисању и медијима, домаћим и међународним етичким стандардима, садржаним и у Кодексу новинара Србије", наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања које је достављено медијима.

Без обзира на то о којем се медију ради, Министарство ће и убудуће реаговати у свим случајевима кршења законских одредби из свог делокруга, каже се у саопштенњу.

Министарство снажно подржава и саморегулацију која има непроцењив значај за уређивање медијске сцене засноване на професионалним и етичким стандардима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси