Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нећу да будем директор РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2015.

Аутор: Екипа Информера Извор: Информер

Нећу да будем директор РТС

Сувласник и уредник РТВ Б92 Веран Матић рекао је јуче за Информер да се никада и нипошто неће кандидовати за генералног директора Радиотелевизије Србије.

 

Иако у јавности важи за једног од главних претендената на упражњени „Тијанићев престо“ (видети оквир), Матић тврди да о преласку на РТС уопште и не размишља. Управни одбор Јавног сервиса одлучио је да конкурс за новог директора распиш е 10. фебруара, чиме ће и званично почети трка за првог човека Јавног сервиса. Бивши директор РТС Александар Тијанић преминуо је, подсетимо, у октобру 2014. године и од тада је Никола Мирков в. д. директора.

Моћни пријатељи

Веран Матић каже да неће предавати кандидатуру на конкурсу који почиње за 14 дана. Нисам заинтересован за позицију генералног директора РТС... - кратко је поручио Матић за Информер, одбивши било какав даљи разговор на ову тему. Међутим, како сазнајемо, иако званично говори да га Тијанићева фотеља не занима, уредник Б92 је све до пре неки дан „испод жита“ покушавао да осигура баш ову функцију.

Наши извори тврде да се Матић позивао и на „моћне пријатеље из иностранства, које Вучић неће моћи да одбије“ (?!?). Веран је пријатељима све доскора причао како је то готова прича и како је он већ виђен за директора РТС. Испричао је да га подржавају моћни људи из иностранства које чак ни Александар Вучић не сме да одбије. Када би му неко рекао да странци не бирају директора РТС, Матић би се осмехнуо... Међутим, у последњих седамосам дана је нагло почео да прича како га РТС не интересује и да му не пада на памет да иде тамо. Шта се десило и зашто је одједном одустао, то само он зна преноси наш извор.

Професор ФПН Раде Вељановски, коментаришући све ове наводе, оцењује да спорадичне најаве о могућим кандидатима за директора показују да центри моћи увелико лобирају за избор „свог човека“. Очигледно интересне групе већ сад размишљају кога да инсталирају на функцију. Директор РТС, међутим, треба да буде независан од политичких и сваких других утицаја. Осим тога, мора да има велико искуство у електронским медијима и уређивању. И његова екипа треба да буде неприкосновена у одбрани јавног интереса апелује Вељановски.

Мук на РТС

Вршилац дужности директора РТС Никола Мирков, који такође важи за кандидата за Тијанићевог наследника није желео да прича о томе: Не размишљам о томе да ли да се кандидујем! Ништа речитији у вези са конкурсом нису били ни остали чланови руководства Јавног сервиса. Председник УО РТС Слободан Марковић поручује да се сви подаци налазе у Статуту РТС и Правилнику о избору именованих лица, док нас је исти коментар сачекао и код Станислава Вељковића, генералног секретара РТС.

Мој угао

Дејан Миленковић, медијски стручњак

Избор директора РТС регулише се Законом о јавним медијским сервисима. Ту се наводи да једино Управни одбор одлучује о детаљима конкурса.

Постоје интересне групе
Раде Вељановски, професор ФПН

Очигледно интересне групе већ размишљају кога да инсталирају, али директор РТС треба да буде независан

Ко су још кандидати за Тијанићевог наследника

Миломир Марић, уредник ТВ Хепи

Никола Мирков, в. д. директора РТС

Дејан Јоцић, директор ТВ Нова

Критеријуми за директора РТС

неопходно факултетско образовање

десет година руководилачког искуства

стручност у области електронских медија

мора да буде нестраначка личност

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси