Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Добили законе, а опет прича о цензура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2015.

Извор: Данас, Фонет

Представљен нови мониторинг медијске сцене

Добили законе, а опет прича о цензура

Србија је добила медијско законодавство, али се данас, упркос томе, говори о цензури у медијима, док су медији економски дошли у ситуацију да не могу да одоле притиску, оцењено је на представљању Публикације Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) о мониторингу медијске сцене у Србији.

Добили смо законе какве смо тражили, а опет се говори о цензури, указао је адвокат Слободан Кремењак, уз оцену да је сад много теже, него икад пре, препознати проблем и против њега се борити.

Он је на 11. округлом столу АНЕМ, у оквиру пројекта „Правни мониторинг медијске сцене у Србији“, оценио да сада није јасно препознат „фактор који сужава слободу изражавања“. 

Кључни проблеми су урушено тржиште, економски осиромашени медији и позиција у коју су они доведени да више нису у стању да одговоре и најмањем притиску, било формалном или неформалном, а да се не повију на једну или другу страну, сматра Кремењак.

Медијски експерт Давор Главаш указао је да је данас релативно лако законом уредити транспарентност власништва над медијима, али да је кључно ко контролише медије.

Још један важан елемент који ће вероватно веома брзо ући у дефиницију транспарентности медија је доступност јавности листе највећих оглашивача, предвидео је Главаш, јер велики оглашивачи имају могућност утицаја на уређивачку политику.

Према његовим речима, то је у Србији посебно важно, пошто више од 60 одсто маркетиншког тржишта, на овај или онај начин, контролише држава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси