Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС обучава српске судије!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2009.

Извор: Курир

ОЕБС обучава српске судије!


БЕОГРАД - Након признања домаћих судија и тужилаца да још нису спремни или да не умеју да воде поступке по новим одредбама измењеног Закона о информисању, Мисија ОЕБС у Србији понудила се да их обучава!

Министарка правде Снежана Маловић потврдила је да њен ресор неће давати никаква упутства судијама у вези с применом овог закона, пошто то није у његовој надлежности.

- Од представника ОЕБС у Србији добила сам уверавања да ће они спровести програм обуке судија, чији је главни циљ да се закон спроводи на квалитетан и ваљан начин - рекла је Маловићева.Према новом закону, поступци против медија измештени су из редовних у трговинске судове.

Стево Ђурановић, вршилац дужности председника Трговинског суда у Београду, каже за Курир да су у том суду судије потпуно спремне да воде поступке по новим одредбама Закона о информисању.

Секретар ужичког Трговинског суда Драгана Пешић каже да су њихове судије у сваком моменту спремне да суде.

С друге стране, судија Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, каже да јој није најјасније шта је тачно задатак обуке судије.

- Не знам како ће то обучавати судије, јер је ранија пракса била да се судије обучавају како да поступају у поступцима у којима постоје малолетна лица као извршиоци кривичних дела. Оно што ме посебно забрињава јесте то што ће судије убудуће у одређеним случајевима издавати привремене мере, односно саме одлучивати да поступају на одређени начин. Бојим се да ће се опет кола сломити на судијама, који ће бити принуђени да својим одлукама затварају неке медије - каже Бољевићева, која је и судија Окружног суда у Београду.

Ј. Ј.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси