Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Павел Гатајанцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2015.

Извор: РТВ

Преминуо Павел Гатајанцу

Јуче је у Новом Саду преминуо уредник културног програма Редакције Програма на румунском језику Радио Новог Сада, књижевник, публициста и издавач Павел Гатајанцу.

 

Рођен је 15. децембра 1957. године. У Радио Нови Сад је дошао 1986. године. У међувремену је био професор у средњим школама у Алибунару и Вршцу, аналитичар у Покрајинском комитету Савеза комуниста Војводине и први председник Заједнице Румуна у Југославији.

Прву књигу песама на српском језику “Одсутно време” објављује 1976. у Београду. Објавио је књиге поезије: Одсутно време (1976), Одбројана змија (1984), Рађање прозе (1986),Песме (1987), Калибар револвера (1991), Дресирање ловачких паса (1997), Неснивани снови (1999), Сизифово раме (2001), Маде ин Банат  (2002), Из земље Шабаније (2006), Анархија са паузом за чај (2011), Хотел Балкан (2012). Објавло је књиге прозе:Атентат на јавни ред (1995), Баластологија (2005).

Објавио је неколико књига из публицистике, бавио се арт перформансом, снимио је и неколико компакт дискова. Заступљен је у неколико антологија поезије у Румунији и Србији. Такође, објавио је неколико избора из свог стваралаштва.

Песме су му превођене на: српски, мађарски, словачки, русински, словеначки, француски и немачки језик. Оснивач је часописа на румунском и немачком језику, а најпознатији међу њима је часопис “Еуропа”.

Награђиван је на многим фестивалима у Србији и у Румунији.

Био је члан Удружења новинара Србије, Друштва књижевника Војводине, Савеза књижевника Србије, Међународне академије Еминеску и Савеза банатских историчара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси