Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пантића пратио и ДБ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2015.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Пантића пратио и ДБ

Да ли су и какву улогу имали појединци из некадашњег Ресора државне безбедности, али и јавне полиције, у праћењу, прислушкивању, а на крају и убиству новинара "Вечерњих новости" Милана Пантића још је енигма.

Истражни органи су утврдили да је дописник нашег листа из Јагодине био "на мерама", а да су људи који су директно повезани са његовом смрћу променили идентитет уз помоћ функционера тадашњег ДБ.

Више од две године немачки правосудни органи не одговарају на захтеве Србије да се испита Д. Т. (сада Д. А.), који је према сведочењу свог саучесника С. К. (некад био С. С.) насмрт претукао Пантића. Д. Т, који је у међувремену узео немачко држављанство (а поседује и хрватско), користио је мобилни телефон чији је број лоциран на месту злочина.

С. К. су наши истражни органи, у присуству тужилаца из Србије и БиХ, испитали у Сарајеву, а прихватио је и да се полиграфски тестира  наводи извор "Новости" близак истрази. 

Испитан је и 3. О, а једино још треба Д. Т. Немачким властима је у Нин бергу достављено писмо у коме је до детаља описан начин на који је ова група убила Пантића, која је улога била Д. Т.

Достављен је и доказ да је он власник броја мобилног телефона који је лоциран у критично време на месту злочина.  Постоји више сведока, како сазнајемо, у Србији, БиХ, али и Немачкој, који тврде да Д. Т. није крио да је учествовоао у нападу на Пантића, али је своју улогу свео само на праћење, док је за С. К. говорио да је убица.

Он је 9. јуна, два дана пре убиства Пантића, са С. К. из БиХ отпутовао за Параћин  наводи извор "Новости". Наводно, тамо су од једног човека добили задатак да "неког пребију". На путу их је зауставила полиција, пошто на колима нису имали таблице, али, после сат времена, на "из весну ургенцију" су наставили пут.

Према неким сведочењима прикупљеним током 13 и по година дуге истраге злочина, њима се у Параћину придружио и 3. О. Човек који их је ангажовао и са којим су се срели наложио им је да иду за Смедерево. Касно увече Д. Т. је поново позиван и речено му је да са екипом дође на одређено место на аутопуту ка Јагодини.    Ту ноћ пред убиство Пантића, они нису боравили у Јагодини иако су имали изнајмљен стан  наводи извор "Новости". Дошли су тек око пет, шест сати ујутру. Сат и по касније починиће злочин.

С. К. тврди да је Д. Т. ударио Пантића три пута у главу мотком налик на бејзбол палицу. Са друге стране, Д. Т. је оптужио С. К. да је он тај који је усмртио новинара и то "дрвеном крампдршком" исеченом напола и са задебљањем на крају.  Немачки држављанин Д. Т. је, према прикупљеним информацијама, био на директној вези са човеком који их је ангажовао за крвави посао. Наводно, реч је о извесном криминалцу из Београда, који је био блиско повезан са јагодинским привредним моћницима. Е. В.Н.

Акција "Јагодина П" 

Према незваничним информацијама до којих су дошле "Новости", тајни назив акције праћења и прислушкивања Пантића био је "Јагодина П". Наводно, слово П се односило на пивару и све оно што је Пантић писао о приватизацијама овог предузећа и цементаре "Нови Поповац". Наводно, такав назив имала је и мера Девете управе РДБ за прислушкивање Пантића. Наводно, из докумената ове Управе је и издвојено шест бројева мобилних телефона који су се налазили у непосредној близини места злочина, када је око осам сати ујутру 11. јуна 2001. године убијен Милан Пантић. 

Аутомобил за "снимање" 

Постоје сазнања да је плаћеничка тројка, осим "голфа" за праћење Милана Пантића користила и аутомобил "мерцедес". Познат је, наводи саговорник нашег листа близак истрази, идентитет цариника који је спремио лажне таблице за поменуто возило. "Мерцедес" је, сведочи он, виђен у близини Пантићеве зграде у Јагодини, као и у његовом оближњем родном селу.  Постоје сведоци који тврде и да су се путници распитивали где живи "онај новинар". Наводно, "мерцедес" се водио као власништво тадашњег Министарства иностраних послова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси