Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Нисмо се продали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 09. 2009.

Извор: Борба

Веран Матић: Нисмо се продали


Вест да је Радио Телевизију Б92, домаћу станицу с националном фреквенцијом, купила РТЛ, немачки гигант и водећа медијска групација у Европи, демантовао је јуче у изјави за „Борбу“ Веран Матић, директор и главни и одговорни уредник те медијске куће.


„Није тачна вест која ових дана кружи градом да је РТВ Б92 купио РТЛ. Власничка структура је остала иста, само што неко тенденциозно шири гласине о продаји Б92. Власничка структура је остала иста и није нам у плану да се продамо“, прецизирао је Матић.

Подсећања ради, последњи пут се о уласку РТЛ на српску медијску сцену, после више безуспешних покушаја, говорило лане у вези с куповином Телевизије „Авала“, када је на „Википедији“, једном од најпосећенијих светских сајтова, ТВ Авала у једном тренутку била уврштена међу 43 телевизијске станице у Европи које су у власништву РТЛ-а. Тада је ту вест пренела и Б92.

Власништво над Б92 деле Б92 Труст (35,3 одсто), МДЛФ Инц. (14.5), НЦА Медиа (21.1), Салинк лтд (21.4) и мали акционари (7,4 одсто). Б92 Труст је контролна компанија регистрована као предузеће са ограниченом одговорношћу (д.о.о.) чији је циљ, како се наводи на сајту Б92, да очува независну уређивачку политику и да ради са МДЛФ-ом на изградњи самоодрживости Б92.

Његови власници су 11 руководилаца, уредника и оснивач а Б92. Власници Б92 Труста, по статуту компаније, немају право продаје или преноса власништва, нити убирања добити од Б92 у приватне сврхе на основу власниш тва у Трусту. Међу 11 руководилаца највећи удео у власништву имају Веран Матић (61.82) и Саша Мирковић (21.82), док је удео преосталих 1.82 одсто.

МДЛФ (Медиа Девелопмент Лоан Фунд) је међународна непрофитна организација која кроз капитал, под повољним условима, помаже у обуци и даје дугороч ну помоћ.НЦА Медиа је друштво са огранич еном одговорношћу за радио и телевизијске активности које је регистровано у Београду. Друштво је у власништву НЦА ИНВЕСТМЕНТ ГРОУП ДОО за холдинг послове, производњу, промет и услуге. Салинк лтд. / Еаст Цапитал је водећ а независна компанија за управљање имовином и капиталом специјализована за финансијска тржишта источне Европе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси