Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пиштаљка: Агенција Танјуг буџетску позајмицу вратила буџетским новцем!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2015.

Извор: Курир, Пиштаљка

Пиштаљка: Агенција Танјуг буџетску позајмицу вратила буџетским новцем!

Позајмицу од 17.500.000 динара коју је пред изборе 2012. добила из буџета, Новинска агенција Танјуг вратила је у року, крајем те године, али такође из буџета, пошто јој је Министарство културе и информисања уплатило 21.500.000 динара, показује истраживање Пиштаљке.

Бескаматну позајмицу Танјуг је добио на основу закључка владе премијера Мирка Цветковића „за извештавање о предизборној кампањи и током изборног дана“, а вратио на основу решења владе премијера Ивице Дачића о употреби буџетске резерве за „финансирање редовне делатности“ те агенције. 

Мирко Цветковић је у априлу 2012. изјавио да је позајмица дата јер је Танјуг државно предузеће и да је држава урадила исто што би и за било које друго државно предузеће којем прети гашење. „Танјуг је већ имао кредите који су дошли на плаћање и пошто није имао средстава да плати, држава му је дала краткорочну позајмицу коју ће Танјуг вратити“, рекао је Цветковић, занемаривши чињеницу да је закључком владе позајмица званично дата за извештавање о изборима, а не за враћање кредита. То је тада изазвало оштар протест опозиционе Српске напредне странке (СНС) која је оптужила владу да користи државни новац како би утицала на уређивачку политику Танјуга.

„Овај пример је најдиректнији доказ злоупотребе новца пореских обвезника у циљу условљавања медија како би у предизборној кампањи радили у интересу не грађана, од чијих пара се финансирају, већ Демократске странке, која је узурпирала и државну касу, и државне медије, и компромитовала државне функције“, навела је СНС.

Али, када је СНС дошла на власт поновила се слична ситуација – новац за Танјуг званично је био одобрен за једну намену, а потрошен на нешто сасвим друго. Влада чији је председник био Ивица Дачић, а први потпредседник Александар Вучић донела је 28. новембра 2012. решење да се Танјугу уплати 21.500.000 динара за „финансирање редовне делатности“, а не за враћање позајмице за шта је заправо новац искоришћен.

У завршном рачуну Министарства културе и информисања за 2012. годину пише да је агенција вратила краткорочну позајмицу од 17.500.000 динара Министарству финансија и привреде, а преостала четири милиона динара утрошила за покриће осталих расхода у пословању за децембар те године који су били „већи“ него у првих једанаест месеци. „То су расходи који произилазе из обављања редовне делатности односно послова од јавног интереса у области јавног информисања које врши Танјуг која је у децембру месецу била у већем обиму у односу на претходне месеце, а то је: производња, промет и емитовање у домаћим и иностраним средствима информисања, и другим корисницима информација о збивањима у земљи и свету; обезбеђивање и пласирање информација и других информативних материјала за потребе републичких органа управе о збивањима у земљи и свету“, навело је Министарство културе и информисања.

Директорка Танјуга Бранка Ђукић није желела да одговори на питања Пиштаљке о начину на који је позајмица враћена. „Вас је, мислим, завео занимљив, при том нетачан, „податак“ до ког сте дошли, због чега вам препоручујем да доказе који поткрепљују тај податак потражите на истом извору. Ми остајемо на располагању за сваки вид коректне сарадње на вашем пројекту о Танјугу. Наравно, задржавамо право да, уколико тај пројекат јавности пружи слику о пословању Танјуга на непотпун и нетачан начин, адекватно реагујемо“, навела је Бранка Ђукић уместо одговора, додавши да се сличним позајмицама другим медијима у којима држава има власништво „нико није бавио и не бави“.

Јавно предузеће Новинска агенција Танјуг сваког месеца од Министарства културе и информисања добија нешто мање од 17.500.000 динара за свој рад, односно око 210.000.000 динара годишње, што чини око 70 одсто његових укупних прихода. Као и остали медији у државном власништву, и Танјуг би требало да буде приватизован до краја јуна ове године.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

19.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 12:09

brankin ujed

ne dirajte branku, ona je dobra sa svakom vlašću, još od broza i ante markovića. napad na nju može vam se o glavu obiti!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси