Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Конкурс неусклађен са законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2015.

Извор: ФоНет

Конкурс неусклађен са законом

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) данас је општинском већу Пирота, поводом расписаног јавног конкурса за суфинансирање пројеката у области информисања, упутила допис у коме се указује на неусаглашености конкурса са законским одредбама И траже одговарајуће измене. Према оцени АНЕМ, конкурс занемарује одредбе Закона И Правилника Министарства културе и информисања којима је изричито прописано да издавач више медија може конкурисати с једним пројектом за сваки од њих, док у конкурсу стоји да може само с једним.

Услови прописани конкурсом, према оцени АНЕМ, остављају простор за дискриминацију традиционалних медија (радио И телевизијске станице и штампа) у односу на информативне интернет медијске портале, што је забрањено и у супротности са одредбама Закона о јавном информисања и медијима.

У конкурсу се за традиционалне медије инсистира да имају седиште или организациону јединицу на територији општине Пирот, или да пруже доказ да ће медијски садржај бити реализован путем медија који се емитују на њеном подручју, док је за интернет портале довољно да буду регистровани у југоисточној Србији.

Конкурсом су, у односу на законске критеријуме, предвиђени додатни критеријуми за оцењивање пројеката, а међу њима су спорни учешће финансијских средстава из буџета општине Пирот у планираном укупном буџету учесника конкурса у 2015. години, као и досадашња сарадња са локалном самоуправом.

За наведене спорне критеријуме, указује АНЕМ, није јасно на који начин могу бити мера гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима, како је прописано Законом, а неспорно је да се додатним критеријумима не може ићи мимо онога што Закон даје као општи оквир.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси