Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Шарли ебдо" распродат за 30 минута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2015.

Извор: Б92

"Шарли ебдо" распродат за 30 минута

Француски "Шарли ебдо" објавио је први број након што су у нападу на њихову редакцију исламисти убили 12 људи, а на насловници је карикатура пророка Мухамеда.

 

Сатирични лист чији је редован тираж око 60.000, овог пута је штампан у три милиона примерака, а у Француској је на киосцима распродат за пола сата, јавља АФП.

"Било је невероватно. Испред киоска је чекало 60-70 људи пре отварања. Никада нисмо видели нешто овако, свих 450 примерака смо продали за 15 минута", рекла је радница у једном киоску у Паризу.

На насловној страни овог броја нацртан је пророк Мухамед са сузом у оку, који држи натпис "Ја сам Шарли", а изнад њега пише "Све је опроштено".

Верује се да је раније објављивање карикатура са ликом пророка Мухамеда један од узрока напада терориста на редакцију листа.

Нови број штампан је и на енглеском, шпанском, италијанском, арапском и турском језику.

Дистрибутер листа "Шарли ебдо" је рекао да ће овај број бити доштампаван и очекује се да укупни тираж буде око пет милиона.

Неколико светских медија објавило је текстове који се баве начинима на којима се може доћи до примерка, а многи су јуче препоручили да се људи претплате на лист по цени од око 180 долара, како би им био обезбеђен примерак.

"Не могу ништа да вам обећам, јавиле су ми се буквално тоне људи. Не знамо колико ћемо добити примерака и одлучили смо да не правимо резервације", рекла је Мирјам Бриден, менаџер француске књижаре Албертин у Њујорку.

Што се Велике Британије тиче, тамо се очекује око 1.000 примерака, иако се у редовним недељама прода не више од 60 широм Острва. Хиљаду примерака се очекује и у Канади.

Вероватно најсигурнија варијанта је сајт ибеј, на коме се примерци наручени у претпродаји већ продају за око 100 долара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси