Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић: Моја обавеза да сарађујем са Девенпортом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2015.

Извор: Бета, РТВ

Вучић: Моја обавеза да сарађујем са Девенпортом

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће и даље сарађивати са шефом Делегације Европске уније (ЕУ) Мајклом Девенпортом, јер је то, како је навео, његова "обавеза" као председника Владе.

 

"Имао сам редован састанак са Девенпортом, овај пут на његову иницијативу, али то није нарочито важно. Састанак је био коректан, усагласили смо се да је 2015. кључна за Србију и њен напредак, не само за европске интеграције, већ њену регионалну, политичку и економску стабилност", казао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је казао да је његова изјава да Девенпорт и ЕУ "дају паре новинарима Балканске истраживачке мреже (БИРН) да пишу против Владе Србије" била оштра, али праведна и правична.

"Све што сам говорио то мислим и нисам ја у афекту и на пречац реаговао никада. Они сами кажу да их плаћају, али они кажу једну другу формулацију, 'ми их плаћамо, али не утичемо на уређивање'. Да сам ја то рекао, смејали бисте ми се. Ја нећу да се смејем, ја им верујем", навео је премијер.

Вучић је захвалио Светској банци која се изјаснила о поступаку одабира фирме за исушивање Тамнаве и навела да је он био у складу са прописима.

Оценио је да је њен став био "много бруталнији" од његовог.

О саопштењу Делегације ЕУ да ниједна земља не може да постане чланица уколико није у стању да гарантује слободу изражавања, премијер је казао да Србија "гарантује и увек ће гарантовати слободу изражавања, медијске слободе и критике".

"Посвећени смо пуној слободи изражвања, али немојте да нам забрањујете да одговарамо, да кажемо да ли је нешто тачно или не", додао је премијер.

На питање да ли је тачно да је данас одржана седница владе, како је објавио БИРН, Вучић је одговорио да је та мрежа још једном објавила неистину, јер "никакве седнице није било" и "да је као на траци примао људе и није имао времена ни флашу воде да попије".

БИРН је, међутим, данас јавио да владајући СНС и СПС одржавају преговоре о коалицији.

Вучић је пре неколико дана оптужио шефа делегације ЕУ у Србији Мајкла Девенпорта и ЕУ да су дали паре новинарима Балканске истраживачке мреже (БИРН) да пишу против Владе Србије, пошто је та редакција објавила текст у ком описује неправилности у поступку избора фирме која ће обавити испумпавање воде из копа "Тамнава - Западно поље".

Премијерове тврдње одбацила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић, после чега ју је Вучић оптужио да покушава да га ућутка.

Вучић је после ове полемике за данас заказао разговор са Девенпортом.

У тексту БИРН-а под насловом "Испумпавање копа и буџета" наводи се да је Електропривреда Србије за испумпавање воде из Рударског басена Колубара ангажовала конзорцијум без искуства, чиме је знатно увећала цену тог посла.

Влада тражи сагласност ЕУ за државну помоћ Железари

Председник Владе Србије Александар Вучић затражио је данас подршку ЕУ за давање сагласности на план реструктурирања "Железаре Смедерево" и бизнис план америчке компаније "Есмарк" да би Србија била у могућности да упути државну помоћ.

У саопштењу из Владе после састанка Вучића и шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Девенпорта наводи се да је то први у низу редовних састанака ове године.

Вучић и Девенпорт су се сагласили да је 2015, када је реч о европским интеграцијама, важна година за Србију.

Како се наводи, Вучић је истакао да је питање очувања политичке и економске стабилности у региону Западног Балкана од кључног значаја за Србију.

У саопштењу се додаје да је Девенпорт изнео ставове Европске уније по питању наставка дијалога Београда и Приштине, као и другим питањима од регионалног значаја.

У саопштењу се не наводи да ли је тема данашњег састанка била и медијска ситуација у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси