Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: МУП да расветли злоупотребе података о личности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2015.

Извор: Танјуг, РТВ

Шабић: МУП да расветли злоупотребе података о личности

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апеловао је данас на медије, а поводом објављивања линка који води ка бази великог броја личних података у дневном листу Курир, да се уздрже од таквих поступака.

"Очекујем од надлежних органа, пре свега МУП-а, да у потпуности расветли околности под којима је дошло до незаконите обраде података великог броја грађана", наводи се у саопштењу повереника.

Иако се овлашћења повереника не односе на обраду података од стране медија, Шабић је упозорио да таквим поступцима "медији непотребно излажу ризику злоупотребе податке грађана, а саме себе одговорности за штету која због тога може настати".

"Не желећи да евентуално негативно утичем на активности МУП-а, за сада се могу потврдити чињенице и индиције које говоре да се ради о бази података чланова и 'сигурних' бирача једне политичке странке (ДС), да је у питању и апсолутно и релативно велика количина података од око 150.000 људи као и да је компромитација података последица активности људи од којих су неки веома млади, чак и малолетни, те да се сервер сервиса СендСпаце на коме је постављен линк ка бази података налази у иностранству (САД)", навео је Шабић.

Повереник оцењује да је и овај догађај још једна потврда "неодговорног односа државе према стању у области заштите података о личности".

Шабић подсећа да и поред више његових упозорења, неколико влада, укључујући и актуелну, није артикулисало никакав акциони план за спровођење савремених стандарда заштите података о личности, као и да је пропустило да припреми и донесе више неопходних аката у нормативној сфери и мера и активности у области едукације.

"Даље одржавање таквог односа нужно ће производити негативне последице и по права грађана и по углед земље", додаје се у саопштењу повереника.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси